Güncelleme Tarihi:
Japon ordusunca, Tayland'da savaş esiri olarak demiryolu yapımında kullanılan ANZAC'lar (Avustralya-Yeni Zelanda Ordu Birlikleri), Kwai Köprüsünde bugün şafaktan önce ayin düzenlendi. Ayine, gazi ve yakınlarının da aralarında bulunduğu 500 kişi katıldı.
Belgesel nitelikli ünlü "Kwai Köprüsü" (1957) filminde gösterildiği gibi, "her traverste bir savaş esirinin öldüğü" yerde, hayatta kalabilen gaziler geleneksel olarak bugün şafak ayini için toplandı.
Tayland ile Myanmar (eski Burma ve Birmanya) arasında 416 kilometrelik "Ölüm Demiryolu"nu 1 yılda mümkün olduğu kadar hızlı yaptırmaya çalışan Japon İmparatorluk Ordusu, 30 bin İngiliz, 18 bin Hollandalı, 13 bin Avustralyalı ve 700 Amerikan askerini esir olarak kullandı. Çoğu Asya ülkelerinde de 80 bin esir kullanıldı ve esirlerin çoğu dizanteri, sıtma ve kolera gibi hastalıklardan öldü.
Kwai'de 20 metre genişliğinde demiryolu geçidi açılması için dinamit yetmediğinden basit çekiçler ve çıplak el bile kullanıldı.
Kwai Köprüsü, Tayland'ın başkenti Bangkok'un 110 km batısında Kançanaburi ilinin yer aldığı cangıl içindeki ırmağın üzerinde bulunuyor.
KORE-VİETNAM
Türkiye'nin BM kararına uyarak Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasında katıldığı Kore Savaşı (1950-1953) ile Vietnam Savaşında (1955-1975) ölen Anzaklar da Çanakkale Savaşlarının yıldönümüyle aynı gün anılıyor. Fransa'dan sonra ABD'nin yürüttüğü ve kaybettiği 10 yıl süren Vietnam Savaşının son döneminde 50 bin Avustralya askeri savaştı.
Her yıl 25 Nisan'da Vietnam-Long Tan'da Anzaklar, tan yeri ağarırken, savaşı kazanan komünist Vietnam birlikleriyle savaştıkları mevkide ölen silah arkadaşlarının anıt haçı önünde saygı duruşunda bulunuyor. Dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan, Mehmetçiğin Çanakkale Zaferinde düşman askerleriyle kurulan dostluklar ve ANZAC'ların anma günü tüm dünyada Çanakkale'deki çıkarma günü, her yıl 25 nisanda anılıyor.