Anti-zam zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Anti-zam zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2008 00:00

Dünyayı zamlardan, açlıktan ve küresel ısınmadan kurtarma gündemli G8 zirvesi, Japonya’nın Hokkaido adasındaki spa merkezi Toyako’da, davet edilen 7 Afrika ülkesi lideri ile görüşmeler yapılarak başladı.

Ev sahibi Japonya zirvenin küresel ısınma ağırlıklı olmasını istiyordu ama gıda zamları ve petrol fiyatındaki artış ön plana çıktı.

Gündem yeşil ama...

G-8’i oluşturan ABD, Japonya, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya, Almanya ve Rusya liderleri, Güney Afrika Cumhuriyeti, Cezayir, Etiyopya, Gana, Nijerya, Senegal ve Tanzanya liderleriyle düzenlenen yemekten sonra ilk toplantılarını yaptılar. Ev sahibi Japonya zirvede küresel ısınmanın öne çıkmasını istiyordu ancak toplantıdaki başlıca gündem maddeleri, artan gıda ve yakıt fiyatlarıyla, ABD’deki emlak piyasasında başlayıp bir çok ekonominin yavaşlamasına neden olan mali kriz oldu. Japon hükümeti bilerek zirve tarihini "Cool Earth Day" adlı çevre günü olan 7 Temmuz’a denk getirmişti. Dün Japonya’daki 76 bin tesiste 2 saat boyunca elektrikler kapatılarak dünya 475 bin ton karbon emisyonundan kurtarıldı.

Göstericilere geçit yok

Protestocular, zirve yerine yaklaşmak için polis hattını sık sık yarmaya çalışıyor ancak güvenlik güçleri tarafından geri döndürülüyor. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı, 21 bin polisin konuşlandırıldığı Hokkaido’da protestolar, daha önceki zirvelerin aksine çok az gözaltı olayları dışında kolaylıkla dizginleniyor. Ulaşımın zor ve pahalı olduğu zirve yerinde protestocudan çok daha fazla polisin bulunuyor.

First Lady’lere kimono dersi

G8 liderleri dünya meselelerini görüşürken first lady’ler de Japonların geleneksel giysisi kimono konusunda bilgilendirildikleri bir çay partisine katıldılar. Lider eşlerini ağırlama programını organize eden Japon First Lady Kiyoko Fukuda, onlara bir mankenin üzerinde gösterdiği 12 katlı antika kimononun sırlarını anlattı.

Çapkın rüzgar

İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın eşi Sarah, uçaktan inerken rüzgarın azizliğine uğradı. Zirve için uçakla gelirken Chitose Havalimanı’na inişten sonra pist üzerinde konuşa konuşa yürürken esen rüzgar Sarah Brown’ın eteklerini açtı. Foto muhabirleri de İngiliz First Lady’nin açılan bacak görüntülerini kaçırmadı.

Medvedev akıllı adam

ABD Başkanı George W.Bush, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ile ilk kez baş başa görüşme yaptı. Bush, yeni başkanın gözlerine baktığını ve "akıllı" bir adam gördüğünü söyledi. Bush, bir zamanlar Putin için de "Gözlerine baktım ruhunu gördüm" demişti. Bush ve Medvedev, Kuzey Kore ve İran’ı nükleer silahlardan caydırmak konusunda anlaştılar. Bush, gazetecilere "Medvedev’de, meseleleri çok iyi anlayan akıllı bir adam gördüm" dedi ama Avrupa füze kalkanı konusundaki anlaşmazlıkları aynen sürüyor.

İkinci doğum günü partisi

Bush, 62’nci doğum gününde Japon usülü dilek tuttu. Japon Başbakanı Yasuo Fukuda’nın yemeğinde de kendisi için pasta kesildi ve hediyeler verildi. Bush kendisine verilen oyuncak bebeğin yüzüne göz resmi boyarken içinden dilek tuttu. Bush dileğini açıklamadı. Görev süresinin bitimine 6 ay kala savaşlarla ve ekonomik krizlerle başı dertte olan Bush’un Japonlara, gençliğinde 62 yaşın çok yaşlı olduğunu düşündüğünü ancak şimdi öyle hissetmediğini söylediği öğrenildi.

Bush’un dileği

zulümsüz dünya

Bush, doğum gününe rastlayan Japon Başbakanı Fukuda ile yemekte ne dilediğini söylemedi ancak daha önceden belirlenen programa göre tüm liderlerden istenen ve bambu dallarına asılan dünya için dileklerine şunları yazdı: "Zulümden arınmış bir dünya diliyorum. Açlık, hastalık ve hükümetlerin zulmünden arınmış..."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!