Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2010 00:00
BM, Harvard Üniversitesi ve Google destekli George Clooney önderliğindeki Hollywood yıldızları, petrol zengini ve Afrika’nın en büyük ülkesi Sudan’ın muhtemel bölünmesini uydudan takip edecek proje geliştirdi. Anti-soykırım paparazzileri, olası soykırım suçu işlenirse uydudan suçüstü yapacak.
GEORGE Clooney’ın başını çektiği, Matt Damon ve Brad Pitt’in de aralarında bulunduğu bir grup Hollywood yıldızı, BM ve Google’ın da tam desteğini alarak 9 Ocak’ta referandumla ikiye bölünmesi beklenen Sudan’da soykırım yaşanmaması için ‘uydularla anti-soykırım paparazzi’ projesi başlattı.
Afrika’nın en büyük ülkesi Sudan’da, Hıristiyan ve animist kabilelerin yaşadığı petrol zengini güney bölgelerinin bağımsızlık kararı almasına kesin gözüyle bakılıyor. Clooney önderliğindeki grup ise, bölünmeye karşı çıkanlar ile Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’e baskı yapmayı amaçlıyor.
İnsanlık dramının yaşandığı Sudan’ın bir başka sorunlu bölgesi Darfur’da yardım faaliyetlerini sürdüren Clooney, uydularla paparazzi fikrinin 3 ay önce gündeme
geldiğini söyledi. Clooney, “Darfur’da bir mülteci kampında çalışmalar yürütüyordum ve buradaki soykırımı görüntüleyen bir fotoğrafçı için ‘anti-soykırım paparazzisi’ ifadesi kullandım. Ve Güney Sudan’da bağımsızlık sonrası benzer olayların yaşanmaması için tüm dünyanın seyredeceği bir paparazzi sistemi kurma fikri böyle gelişti” dedi.
Uydu gözlem projesinin finansmanı, Clooney ve arkadaşları, Brad Pitt, Don Cheadle, Matt Damon, David Pressman ve yapımcı Jerry Weintraub’un toplandığı yardımlarla sağlandı. Proje için ilginç bir ittifak kuruldu. Projede iş bölümü şöyle yapıldı:
Google’dan BM’ye ilginç ittifak6 aylığına kiralanan ticari uydular Sudan’ın kuzey ve güney bölgelerinde sürekli gözlem altına alacak. Uydular, 24 saat aralıksız asker ve milislerin hareketlerini, saldırıya uğrayan köyleri ve yerleşim birimlerinin fotoğraflarını çekecek.
Harvard Üniversitesi İnsani İnisiyatif grubu bilimadamları, araştırmalar yapacak ve siyasi uzmanların analizleriyle destek verecek.
İnternet şirketleri Google ve Trellon hazırladıkları “www.satsentinel.org” adresli web sitesinde tüm dünyanın Sudan’da yaşananları anı anına izlemesini sağlayacak.
Petrol zengini yeni ülke doğacak2.5 milyon km2’lik yüzölçümü ile Afrika’nın en büyük, dünyanın ise, 10’uncu büyük ülkesi Sudan’daki referandum, kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesini karıştıracak öneme sahip.
9 Ocak’taki referandumda 3 milyon Hıristiyan ve animist kabile mensubu oy kullanacak. Muhtemel bağımsızlık kararının ardından Sudan’ın 3’te birinin koparak yeni bir cumhuriyet kurulması bekleniyor.
Güney Sudan petrol zenginliğin nedeniyle de stratejik öneme sahip. Sudan’ın petrol ihracanının yüzde 85’i bu bölgeden üretiliyor.
Mısır ve İngiltere’den 1956’da bağımsızlığını kazandıktan sonra güneydeki Hıristiyan milislerle 17 yıl iç savaşın yaşandığın Sudan’da 2005 yılında barış anlaşması imzalanmış ve 2011’de referandum yapılması kararlaştırılmıştı.
42 milyon nüfuslu Sudan’da Araplar’dan oluşan çoğunluk, ülkenin bölünmesine karşı çıkıyor.