Annesinin yumurtasından üvey kardeşini doğuracak

Güncelleme Tarihi:

Annesinin yumurtasından üvey kardeşini doğuracak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2007 00:00

Kromozom bozukluğu nedeniyle hamile kalması mümkün olmayan küçük Flavie Boivin, büyüdüğünde isterse annesinin yumurtalarını kullanarak çocuk sahibi olabilecek. Yetkililer de izin verirse, gelecekte Flavie’nin doğurduğu bebek, hem üvey kardeşi, hem de kızı olacak.

KANADA’da Melanie Boivin adlı anne, "Turner sendromu" nedeniyle doğuştan kısır olduğu belirlenen 7 yaşındaki kızı Flavie’nin ileride hamile kalabilmesi amacıyla kendi yumurtalarını dondurttu. Montreal şehrindeki McGill Tıp Merkezi doktorları, 35 yaşındaki avukat Melanie Boivin’in "annelik sevgisiyle" yumurtalarını kızına bağışladığını söylediler.

Kanadalı annenin kızının durumunu öğrendikten sonra umutsuzca çare aradığı ve sonunda Prof. Seang Lin Tan ve ekibi tarafından uygulanan bu çözümde karar kıldığı belirtildi. Yumurta dondurma programı, çocuk sahibi olmayı ertelemek isteyenlerle kanser hastaları tarafından sıklıkla kullanılıyordu. Bir yıl düşündükten sonra kızı için bunu yapmaya karar veren anne Melanie Boivin şunları söyledi: "Eşim Martin ile birlikte ahlaki yönden durumu sorguladık. ’Torunuma kızım gibi mi bakacağım’ diye sordum. Sonunda bir organa ihtiyacı olsa seve seve vereceğimi düşünüp kızım için bunu da kabul ettim. Ben sadece ona bir seçenek sundum, gelecekte çocuk sahibi olup olmayacağına kendisi karar verecek."

Uzmanlar karşı çıktı

Fransa’nın Lyon şehrinde düzenlenen ve doğurganlık konusunun işlendiği konferansta uzmanlar, söz konusu uygulama hakkında "derin endişeler" bulunduğunu açıkladılar. Josephine Quintavalle adlı uzman, "Çaresiz annenin üzüntüsü anlaşılabilir, fakat yumurtalarını kızına bağışlama talebi hoş karşılanamaz" dedi. Bilim adamları, doğacak bebeğin özellikle ciddi bir kimlik bunalımı yaşayabileceğini, ayrıca benzer uygulamaların yaygınlaşması halinde tam bir "soy karmaşası" ortaya çıkacağını iddia ediyorlar. Operasyonu yürüten ekibin başındaki Prof. Tan ise, uygulamadan önce bir etik komitesine danıştıklarını ve olur aldıklarını belirterek tartışmalı işlemi savunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!