Annan bizi yanılttı

Güncelleme Tarihi:

Annan bizi yanılttı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2003 01:55

AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın, milletvekili seçildiği günün akşamı Kıbrıs konusunda ‘‘Annan bizi yanılttı’’ diye açıklama yapması, Lahey'deki Kıbrıs Zirvesi'nde şok etkisi yarattı. BM Genel Sekreteri Annan'ın referandum önerisine yanıt vermek üzere Lahey'e gelen Rum ve Yunan heyetleri, Erdoğan'dan gelen bu beklenmedik tavır karşısında sarsıldı.

Lahey'de Kıbrıs için liderler arasında çetin pazarlıklar yaşanırken AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan, sürpriz bir çıkış yaparak Genel Sekreter Kofi Annan'ın kendisini 'yanılttığını' söyledi. Önceki gece CNN Türk Televizyonu'na çıkan Erdoğan'ın, Annan'ın Ankara'ya gelişinde ortaya koyduğu çözüm kriterleriyle daha sonra Ada'daki liderlere sunduğu plan arasında farklılıklar bulunduğunu belirterek 'BM herhalde çözümü sadece Türk tarafından bekliyor' şeklinde sözler sarfetmesi, günlerdir merakla beklenen Lahey Zirvesi'ne damgasını vurdu.

Kıbrıs'taki Türk ve Rum taraflarının yanı sıra garantör devletler olarak Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den temsilcilerin katıldığı Lahey Zirvesi'nde özellikle Rum ve Yunan heyetleri, Erdoğan'ın bu sözleri karşısında düş kırıklığına uğradıklarını belli ettiler.

HEP TÜRKİYE Mİ VERECEK

Erdoğan demecinde şu mesajları verdi:

‘‘Biz çözümsüzlüğün çözüm olmadığını söylüyoruz. Fakat BM çözümü sadece Türk tarafından bekliyor. Kofi Annan'ın Ankara ziyaretinde bize söyledikleriyle daha sonra liderlere sunduğu planda farklılıklar var. Ben bunları görünce gerçekten çok üzüldüm. Kıbrıs meselesini AB sürecine bağlama yoluna gidiyorlar. Bunu çok yanlış buluyorum. AB'nin Kopenhag kriterleri ve önşartları içinde Kıbrıs diye bir konu yok. Ama Kıbrıs'ı sürekli dayatıyorlar. Hep Türkiye mi versin? AB'den müzakere süreciyle ilgili bir tarih istedik o tarihi vermekte bile mütereddid davranıyorlar. Kıbrıs meselesinde hemen abluka. Bir an önce şu iş bitsin diyorlar. Tamam da siz Türkiye'ye ne veriyorsunuz. Burası göçebe kabilesi değil Türkiye.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!