Annan: AB, Kıbrıs'ı karmaşık hale getirdi

Güncelleme Tarihi:

Annan: AB, Kıbrısı karmaşık hale getirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2006 10:56

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs müzakere sürecinin, Kıbrıs'ın AB üyesi olması, Türkiye'nin ise birliğe katılmak istemesi nedeniyle daha da karmaşık hale geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea7f0bf018fbb8f883c3de
New York'taki BM merkezinde basın toplantısı düzenleyen Annan, Kıbrıs Rum Kesiminin AB'ye katılması ve Türkiye'nin üyelik hedefinin Kıbrıs müzakere sürecini karmaşıklaştırdığını belirtti. Annan şöyle dedi:

"Geçen hafta Gümrük Birliğinin Kıbrıs'ı (Rum Kesimi) da içine alacak şekilde 10 ülkeye genişletilmesine ilişkin tartışmayı gördünüz. İşte müzakere yaparken bir ülke kulübe üye, diğeri ise o kulübe üye olmaya çalışıyorsa, bu unsur müzakereyi daha kolay hale getirmiyor. Dürüst konuşmak gerekirse, bu durum süreci daha da karmaşık hale getirdi."

YARDIMCISINI BÖLGEYE GÖNDERECEK

BBC'ye göre, basın toplantısı sırasında Kıbrıs görüşmelerini yeniden başlatabilmek için Türk ve Rum tarafların sözleri ile eylemleri arasındaki boşluğun kapanmasını beklediğini belirten Annan, bu konuda nabız yoklamak üzere siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari'yi kısa süre içinde Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye'ye göndereceğini de açıkladı.

"KIBRIS BU YIL ÇÖZÜLMEZ"
RUMLAR ANNAN'IN AÇIKLAMASINA TEPKİLİ

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, ”(Güney) Kıbrıs'ın AB üyeliğinin Kıbrıs konusunda durumu daha da karmaşık hale getirdiği” yönündeki açıklaması, Rumların yoğun tepkisine neden oldu.

Rum basın haberlerine göre, Annan'ın, “(Güney) Kıbrıs'ın şimdi AB üyesi olması ve Türkiye'nin de AB üyesi olmaya çalışması nedeniyle, Kıbrıs konusunda durum daha da karmaşık hale geldi” yönündeki açıklaması, Güney Kıbrıs'ta şok etkisi yarattı.

Haberlerde, “Annan'ın açıklamasının, ayrıca BM Barış Gücünün görev süresinin uzatılmasıyla ilgili son hafta içinde Güvenlik Konseyindeki zıtlaşmaların mevcut kötü atmosferi daha da ağırlaştırdığı ve Kıbrıs konusunda müzakerelerin yeniden başlatılması çabasının tamamen havada kaldığı” yorumu yapıldı.

Fileleftheros gazetesi, BM merkezindeki “diplomatik bir kaynağın” genel sekreterin demecini “tamamen kabul edilmez” olarak nitelediğini öne sürdü ve bu kaynağın, “BM Genel Sekreteri, müzakerelerin yeniden başlaması için 'Kıbrıs'ın AB üyeliğini iptal etmesi gerektiğini mi ima ediyor? Görev süresi sona yaklaştıkça, gerçek yüzünü gösteriyor” diye konuştuğunu aktardı.

Haberin Devamı

Annan, Papadopulos'un KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın birbirlerine çok yakın oturmalarına rağmen iki yıldır bir araya bile gelmediğine dikkat çekerek Kıbrıs sorununu görev süresinin sona ereceği Aralık sonuna kadar çözmek konusunda söz veremeyeceğini belirtti.

BARIŞ GÜCÜNÜN GÖREV SÜRESİ UZATILDI

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, dün oybirliğiyle aldığı kararla adadaki BM Barış Gücü'nün görev süresini altı ay daha uzattı. Konsey, ayrıca kapsamlı bir çözüm için müzakerelerin yeniden başlaması yolunda ilerleme çağrısında bulundu.

Konsey'in geçici üyelerinden Yunanistan'ın BM daimi temsilcisi Adamantios Vassilakis ise, oylamadan sonra söz alarak Konsey'in bu ifadesinin, BM'in çabalarının hedefi, kapsamı ve zemini hakkında yeterince açık ve güçlü bir mesaj vermediğini savunarak, bunun açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Yunan tarafı ayrıca, Kıbrıs Türkleri ve Rumlarına "iki taraf" olarak atıf yapılmasına da karşı çıktı. Bu ifadeyi oylamadan önce taslaktan çıkartan Yunan büyükelçi, müzakerelerin "iki toplum" arasında yapılması zorunluluğunun yeniden teyit edilmesi gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!