Güncelleme Tarihi:
Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz'in ziyaretinin öncesinde Ankara'da tansiyon artıyor. Başbakanlıkta son 48 saatte dün ikinci kez değerlendirme toplantısı yapılırken, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Aziz'i kabul edip etmeyeceği yönündeki belirsizlik ise devam ediyor.
Irak'ın yeni Ankara Büyükelçisi Faruk Abdullah Yahya El Hicazi'nin güven mektubu konusunda Başbakan Bülent Ecevit ve Cumhurbaşkanı Demirel arasında meydana gelen fikir ayrılığının ardından, iki lider arasında bu kez de Aziz'in kabulu konusunda bir sorun çıktığı belirtildi.
Ecevit'in, Cumhurbaşkanlığı'na Aziz'in kabulu için baskıda bulunduğu, ancak Köşk'ten şu ana kadar kesin bir yanıt verilmediği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Demirel, iki gün önce de Irak Büyükelçisi Hicazi'nin güven mektubunu, hakkındaki ‘sakıncalıdır’ raporunun ışığında, tam 50 gün beklettikten sonra kabul etmişti.
ABD'DEN KARŞI ATAK
Bu arada, Irak'ın Ankara ziyareti dolayısı ile kaygıları bulunan ABD'nin de, Ankara'da karşı lobi faaliyetlerini sıklaştırdığı kaydedildi. Pazartesi günü Aziz'le aynı saatlerde Ankara'da olacak bir Orgeneral'in yanısıra, 30'dan fazla Kongre üyesinin da bu hafta içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
HASSAS TOPLANTILAR
Başbakanlık'ta dün Bülent Ecevit'in başkanlığında yapılan zirvede ise Aziz'in ziyareti öncesinde Türkiye'nin Irak politikası ve bölgedeki dengeler gözden geçirildi. İki saat süren toplantıya Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Korkmaz Haktanır, Müsteşar Yardımcısı Uğur Ziyal, Genekurmay Harekat Başkanı ve Başbakanlık Askeri Danışmanı Korgeneral Yaşar Büyükanıt ve diğer yetkililer katıldı.
Toplantıda Tarık Aziz'in Ankara'daki görüşme trafiği de masaya yatırıldı. Aziz'in Başbakanlık, Dışişleri ve Genelkurmay'dan yetkililerle görüşeceği, ancak Demirel konusundaki belirsizliğin devam ettiği ifade edildi. İlkinin önceki gün yapıldığı mini zirvede, ABD ve Irak'a kesin çizgilerle ifade edilecek Ankara'nın politkasının, ana hatları belli oldu. Dışişleri tarafından son şekli verilen bölgede istikrara katkıda bulunmaya amaçlayan Bölgesel Güvenlik Planı da görüşmede gündeme geldi.
Bir Dışişleri yetkilisi, Aziz'in ‘Türkiye’ye nasihat dinlemeye gitmiyorum' sözlerine tepki göstererek, ‘‘Türkiye, Irak'ın uluslararası camiada tekrar yerini almasını istiyor. Mevcut durumdan biz de büyük zarar görüyoruz. Aziz, eğer ülkesinin menfaati için geldiyse bizden tabii ki nasihat dinleyecek ve bunlara uyacak’’ dedi.