Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanlığı, Tunus’taki gelişmelerden derin endişe duyulduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye’den diğer bazı tepkiler şöyle:
Dışişleri Bakanlığı: “Tunusta Cumhuriyet Bayramı’nın kutlandığı 25 Temmuz 2021 tarihinde halkın iradesini temsil eden Meclisin faaliyetlerinin askıya alınmasından derin endişe duyuyoruz. Demokrasi yolunda bugüne kadar pek çok merhaleyi başarıyla aşan Tunus halkının, bu sınamanın da üstesinden geleceğine şüphe duymuyoruz. Türkiye, güçlü tarihi bağları bulunan Tunus’un yanında yer almaya devam edecektir.”
KINIYORUZ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: “Tunus’ta seçilmiş parlamentonun askıya alınıp hükümetin azledilmesi endişe vericidir.”
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: “Tunus’ta demokratik sürecin askıya alınmasını ve halkın demokratik iradesinin yok sayılmasını reddediyoruz. Anayasal meşruiyeti ve halk desteği olmayan girişimleri kınıyoruz.”
İletişim Başkanı Fahrettin Altun: “Türkiye Cumhuriyeti her zaman ve her yerde demokrasinin ve milli iradenin tarafındadır. Milletimiz geçmişte iktidarın seçimle alınıp verilmemesi nedeniyle büyük acılar çekmiştir. Bu nedenle Tunus’ta yaşanan son gelişmelerden endişe duyuyor, demokrasinin bir an önce yeniden temin edilmesi gerektiğine inanıyoruz.”
DARBEDİR
TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Tunus’ta yaşananlar endişe vericidir; seçilmiş parlamentoyu ve milletvekillerini görev yapmaktan men eden kararlar anayasal düzene karşı darbedir.”
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Tunus’ta parlamentonun askıya alınması ve hükümetin görevden el çektirilmesi, siyasi meşruiyete yönelik bir darbedir. Tunus halkı, krizi birlik ve beraberlik içinde aşabilecek tecrübeye sahiptir.”
DÜNYADA DA YANKI BULDU
TUNUS’taki anayasal darbeye, dünyadan da tepki yağdı. Konuya ilişkin bazı ülkelerin açıklamaları şu şekilde: