Güncelleme Tarihi:
Yunanistan'a ait 4 adet F-16 savaş uçağının Baf askeri hava üssüne inmesine Türkiye'den sert misilleme geldi. Akıncı Hava Üssü'nden kalkan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait ‘tam yüklü’ makineli top ve Sparrow füzeli, 6 F-16 savaş uçağı dün Geçitkale Havaalanı'na inerken, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Barış Kuvvetlerinden sorumlu Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in de bugün Kıbrıs'a gideceği bildirildi. Dün de yoğun trafiğin devam ettiği Ankara'da, Dışişleri ve Genelkurmay'da bir dizi toplantı yapıldı ve son durum değerlendirildi.
Toplantılarda herhangi bir Yunan engellemesi ile karşılaşıldığında ‘mütekabiliyet’ ilkesi paralelinde en sert yanıtın verilmesi kararlaştırıldı. Dışişleri Bakanı Cem, de resmi bir açıklama yaparak, ‘Yunan uçaklarının Baf Askeri Üssü’ne inişlerine yanıt olarak, Türkiye'nin güvenliğine yönelik bu saldırı planlaması ve hazırlığı karşısında, Türkiye'nin her türlü önlemi alacağını ve almakta olduğunu' ifade etti.
SEZGİN: AYNEN YANITLARIZ
Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin Hürriyet'e, ‘Yunanistan’ın her tavrına karşı aynı şekilde yanıt verilecektir. Ada'ya inen altı F-16'dan beşi akşam saatlerinde yurda geri dönecek. Bir uçak da Ada'da kalarak yarın (bugün) Türkiye'ye dönecek' açıklaması yaparken, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş dört uçağın döneceğini, iki uçağın ise Ada'da kalacağını açıkladı. ‘Yunanistan’ın her tavrına ‘Mütekabiliyet’ ilkesi uygulanacaktır' diyen Sezgin, bugün Ada'ya üst düzeyde bir komutanın gideceğini vurguladı. Ankara'daki toplantılarda Ada'da atılacak adımların detaylı planları hazırlandı. Bugün komutanların Ada'ya gitmesinden sonra Yunanistan'ın tavrına bakılarak daha fazla uçak gönderilebileceği belirtildi.
ABD VE İNGİLTERE’YE BİLGİ
Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel de ‘Yunanistan, Kıbrıs’ı kalıcı askeri bir üs haline getirmeye çalışıyor. Buna kesinlikle izin vermeyiz. Mütekabiliyet ilkesini uygularız' dedi. Gürel, gelişmeler konusunda ABD ve İngiltere'nin de bilgilendirildiğini söyledi.
Elde edilen bilgilere göre, önceki gece Başbakanlık Konutu'nda yapılan ‘Acil Devlet Zirvesi’nde Yunanistan'ın son günlerdeki tavrı ve ‘Oyun planı’ masaya yatırıldı. Yunanistan'ın ne yapmak istediğine dönük ‘Oyun planları’ şöyle belirlendi:
Yunanistan gerilimi artırıp, Batı'nın baskısıyla Kıbrıs üzerinde uçuşa yasak bölge yaratmak istiyor. Bundaki amaçda, Türkiye'nin hava gücündeki üstünlüğünü kırmak,
Türk Turizmi'nin canlandığı bir dönemde, Türkiye'nin Antalya sahillerine turist gelmesini bir gerilim yaratma yoluyla engellemek,
Ada üzerinde uçuşa yasak bölge planına ulaşamasa bile, Yunanistan, Rum Kesimi'nde kendisine kalıcı bir üs yaratmak istiyor.
Bu arada, Kıbrıs'taki Maraş bölgesinin de KKTC tarafından açılmasının gündeme geldiği, bölgede gerginliğin daha da artması durumunda bu planın hayata geçirilmesinin tartışıldığı öğrenildi.
TEHLİKELİ TIRMANIŞ
Bu arada Dışişleri Bakanı Cem, Yunanistan ve Rum Kesiminin bölgede dengeleri bozmaya yönelik girişimlerinin Türkiye tarafından yakından izlendiğini ifade etti. Cem, ‘Kıbrıs’ta Yunan tarafının başlattığı bu tehlikeli tırmanışın yol açacağı tüm oluşumlar, doğrudan doğruya Yunanistan'ın sorumluluğu olacaktır' dedi. Bir gece önce geç saatlere dek süren zirveye de katılan Cem, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Ağır saldırı silahlarının yığılmasını ve S-300 füzeleri projesini, şimdi Kıbrıs'a Yunan savaş uçaklarının tatbikat dışında ilk kez indirilmesi ve sürekli konuşlanmanın ilk adımlarını bütünlemektedir. Son gelişmeler, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan işbirliğinin artık sadece KKTC'yi değil, Türkiye'yi tehdit ettiğinin açık kanıtı olmuştur. Yunanistan'ın saldırı hazırlıklarının, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nin birlikte uyguladığı ‘askeri doktrin’ ve Ada'da konuşlanmasına çalıştıkları S-300 füzeleriyle birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye'ye güneyden yönelik olası bir tecavüzde, Güney Kıbrıs'ın bir sıçrama tahtası olacağının açık göstergesidir.