Zeynel LÜLE / BRÜKSEL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 00:00
Avrupa Birliği Komisyonu’nun 5 Kasım’da yayınlayacağı ilerleme raporu şekillenmeye başladı.
Raporda Türkiye’ye "kapsamlı" bir Anayasa reformu yapması çağrısında bulunuluyor. Türkiye’nin hazırladığı ulusal programı TBMM’den geçirmesi ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn’in önümüzdeki haftalarda Türkiye’ye yapacağı ziyaret sonrası "son şeklinin" verileceği raporda, AKP’nin kapatılmasına yönelik dava ve siyasi krizlerin Türkiye’ye çok zaman kaybettirdiği, tüm enerjisini aldığı tespiti yapılıyor. Türkiye’nin son bir yıllık "fotoğrafını" çeken ve bir yıl içindeki gelişmelerin değerlendirildiği raporda, reformlar konusunda Ankara’nın elini çabuk tutması isteniyor ve ifade ve düşünce özgürlüğü ile ilgili reformlara hız vermesi talebinde bulunuluyor.
5 Kasım’da açıklanacak rapordaki tespitler
Türkiye’nin, İsrail-Suriye görüşmelerinde arabulucu olması, Kafkasya’daki çatışmalar çerçevesinde izlediği siyaset ve Cumhurbaşkanı Gül’ün Erivan ziyareti övgü kaynağı.
Türkiye’deki dinsel azınlıklara daha fazla haklar verilmesi, siyasi partiler yasası çıkarılması, azınlık haklarının geliştirilmesi gerekiyor.
Yolsuzlukla mücadele son derece yetersiz. Sendikal haklar ve kapsamlı bir yargı reformu hala bekliyor.
Türkiye’ye terör saldırıları konusunda Ankara ile dayanışma içerisindeyiz. PKK, AB’nin terör listesindedir.
Türkiye’nin Avrupa’ya alternatif enerji sağlanmasındaki konumu, bu ülkenin AB için ne kadar önemli bir "stratejik" ortağı olduğunu göstermektedir.
Kıbrıs’ta iki lider tarafından başlatılan müzakereler memnuniyet vericidir. Tarafların istemesi durumunda AB, sürece katkı vermeye hazırdır.