Güncelleme Tarihi:
ASSANGE MAHKEMEYE BÖYLE GETİRİLMİŞTİ
Avustralya Başbakanı Julia Gillard, basına yaptığı açıklamada, Avustralya polisinin, Wikileaks'in ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarını basına sızdırmasının Avustralya kanunlarına göre suç teşkil etmediğini belirlediğini söyledi.
Avustralya hükümetinin, Assange'ın Avustralyalı olması nedeniyle geçen ay Avustralya Federal Polisine, Wikileaks'in Avustralya kanunlarını çiğneyip çiğnemediğini araştırması talimatı verdiğini anlatan Gillard, polisin verdiği raporun, Wikileaks'in faaliyetinin Avustralya kanunlarına aykırı olmadığı yönünde olduğunu belirtti.
Gillard, buna karşın Wikileaks'in ABD diplomatlarının gizli yazışmalarını basına sızdırmasını, “ büyük bir sorumsuzluk” olarak niteleyerek bir kez daha kınadığını kaydetti.
Avustralya hükümetinden daha önce yapılan açıklamalarda, sızdırılan belgelerin hükümetler arasındaki ilişkilere zarar verebileceği dile getirilmişti.
KEFALETLE SERBEST
Assange, cinsel istismar ve taciz suçlamalarından dolayı Londra'daki bir cezaevinde dokuz gün kaldıktan sonra dün mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakıldı.
240 bin sterlinlik kefalet bedelinin ödenmesinin ardından serbest kalan Assange, mahkeme çıkışında, masum olduğunu ve ABD Büyükelçilikleri'ne ait belgeleri yayımlamaya devam etmek istediğini söyledi.
Serbest kalan Assange, gazeteci ve emekli ordu mensubu Vaughan Smith'in Bungay kasabasındaki evinde kalacak. Assange 11 Ocak 2011'deki duruşmaya kadar elektronik kelepçe ile yaşayacak ve sadece belli saatlerde evden dışarı çıkacak.
ABD'YE GÖNDERİLMEKTEN ENDİŞELİ
Assange serbest bırakılmasının ardından bazı İngiliz yayın kuruluşlarına yaptığı açıklamada, ABD'ye gönderilmekten endişe ettiğini belirtti.
Assange "Channel 4" habere yaptığı açıklamada, yeniden gözaltına alınarak, ABD'ye gönderilmesi konusunda yeni girişimler olabileceğini söyledi.
"Amerikalı avukatlarımdan birinden, bir jüri soruşturması çerçevesinde ABD’nin casusluk yaptığım suçlamasında bulunabileceği duyumunu aldık" diyen Assange, İsveç'e iadesi konusunun da ABD'ye gönderilme ihtimalini güçlendirebileceğini belirtti.
Wikileaks'in kurucusu İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada da İsveç’te hakkında ortaya atılan tecavüz iddialarını reddederek, "bir karalama kampanyasının hedefinde olduğunu" söyledi.
Assange, "Arkasında tam olarak kimin durduğunu bilmiyoruz ama kanımca hem şahsi, hem ulusal hem de uluslararası boyutta farklı çıkar odaklarının ön ayak olduğu bir karalama kampanyası söz konusu" diye konuştu.
Assange ayrıca, "Şimdi dümenin başındayım" diyerek, Wikileaks’te yayımlanan belge sayısının artacağını ve daha hızlı çalışacaklarını ifade etti.