Güncelleme Tarihi:
FÖTEV Nds Başkanı Seyhan Öztürk, eyalet eğitim sistemi ve 2017 yılı içinde anadili dersleriyle ilgili eyalet meclisinde kabul edilen yönetmelik hakkkında bir sunum yaptı. Çocukların anadillerini iyi öğrenmeleri için anne-babalara büyük görevler düştüğünü belirten Öztürk, “Biz anne-ebeveyn olarak dilimize sahip çıkıp, onu gelecek kuşaklara aktarmamız gibi büyük bir sorumluluğumuz var. Küçük ayrıntıları bir kenara bırakıp, ortak yanlarımızı ön plana çıkartıp bir olursak, biz olursak anadilimize gerektiği gibi sahip çıkarız” dedi.
DİL SADECE DİL DEĞİLDİR
FÖTED Eş Genel Başkanı Dr. Ali Sak da anadilin önemini anlattığı konuşmasında, şunları söyledi:
“Çocuklarımızın okul başarılarında gördüğümüz tablo, bize anadilin ne kadar önemli olduğunu gösterecektir. Almanya’da gymnasiuma gitme oranlarına baktığımızda Alman öğrencilerin yanı sıra İspanyolları görebiliriz. Almanya’ya geldikleri ilk yıllarında veli birliklerinde örgütlenen İspanyollarda anadili derslerine katılım oranı yüzde 90’ların üzerinde . Bizim çocuklarımızda da anadili derslerine gidenler, gitmeyenlere göre daha başarılı. Bu göstergeler anadilinin diğer derslere de olumlu katkı sunduğunu ortaya koymakta. Çocuklarda 0-3 yaş arası çok önemlidir. Beyin gelişmesi 10-11 yaşlarına kadar olmakta. Bu yaşlardan sonra öğrenilen dilin beynin gelişmesine katkısı yoktur. Anne -baba olarak çocuklarımıza doğduğu andan itibaren anadillerini mutlaka en iyi şekilde öğrenmelerini sağlamalıyız. İlkokul anadil için çok önemlidir. Bu yaşlarda iyi derecede öğrenilen anadilin, çocuğun kişiliğinin oluşmasında büyük katkı sunmakta. Bundan dolayı dil sadece dil değildir.”
GEREKTİĞİ KADAR ÖĞRETMEN GETİREBİLİRİZ
Hannover Eğitim Ataşesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Demirbağ da toplantıda, anadil dersleri için konsolosluk bünyesinde bulunan iki öğretmenle katkı sunduklarını; gerektiği kadar öğretmen getirebileceklerini söyledi. Demirbağ, “Buradaki ilgili bakanlıkla görüşmelerimiz devam ediyor. İki ülke arasında yapılacak bir sözleşme statüsünde öğretmenlerimizi buraya getirmek istiyoruz. İlkokullarda da bizim öğretmenlerimize ders verme imkanı sağlanırsa daha çok öğrencimiz anadili derslerine girme fırsatını yakalamış olacak” dedi.
DİL OLMAZSA DİN DE OLMAZ
DİTİB Eyalet Başkanı Yılmaz Kılıç, “Dil sadece dil değildir. Dilimizi kaybettiğimiz an, dinimizi, kültürümüzü de kaybedeceğimizi unutmayalım. Okullarda anadili derslerinin daha nitelikli olarak verdirilmesi çalışmalarına DİTİB Eyalet Birliği olarak gereken desteği vereceğiz” diye konuştu.