Amman’da terör lüks otelleri vurdu

Güncelleme Tarihi:

Amman’da terör lüks otelleri vurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2005 13:09

Ürdün’ün başkenti Amman’da, aralarında 5 yıldızlı lüks Radisson SAS’ın da bulunduğu üç otel intihar bombacılarının hedefi oldu. Eşzamanlı patlamalarda 56 kişi öldü, 115 kişi yaralandı. Saldırıları El Kaide üstlendi.

Haberin Devamı

AMMAN’da dün akşam TSİ 22.00 civarında meydana gelen patlamalar Radisson SAS, Grand Hyatt, Days İnn otellerini hedef aldı.

Lüks Radisson SAS otelindeki patlama 250 düğün davetlisinin bulunduğu bölümde oldu. Patlamalar sonrası otelden birçok cesedin ve yaralının çıkarıldığı açıklandı.

Grand Hyatt otelindeki patlamada ise en az 40 kişinin yaralandığı, Days İnn otelindeki patlamada da ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Amman’da bulunan 12 beş yıldızlı otelden biri olan Radisson SAS, Grand Hyatt ve üç yıldızlı Days Inn’de genellikle İsrailli ve Batılı turistler kalıyor.

Resmi açıklamada, daha önce 57 olarak verilen ölü sayısının 56, 115 olarak verilen yaralı sayısının da 93 olduğu belirtildi. Ürdün Başbakan Yardımcısı Mervan El Muaşer, saldırıya uğrayan 3 otelden biri olan Radisson'da düzenlediğ

/images/100/0x0/55eb5733f018fbb8f8bafdeb
i basın toplantısında, saldırılarda 57 kişinin öldüğünü 115 kişinin yaralandığını bildirmişti.
  
ÖLENLER

Haberin Devamı

Ölenlerin 11'inin yabancı olduğu kaydedildi. Açıklamaya göre, ölen yabancıların 1'i Filistinli, 5'i Iraklı, 3'ü Çinli, 1'i Endonezyalı ve 1'i de Suudi. Ölen 30 kişinin kimliğiyse henüz belirlenemedi.

İNTİHAR BOMBACILARI

Patlamaların intihar bombacıları tarafından gerçekleştirildiği güvenlik kameralarından yapılan tespitle kesinleşti.

Görüntülerde üç intihar militanının otellere girerek üzerlerindeki bombaları patlattıklarının görüldüğü bildirildi. Bir polis yetkilisi de, ’saldırıların El Kaide’nin izlerini taşıdığını’ söyledi.

EL KAİDE SALDIRIYI ÜSTLENDİ

Daha sonra El Kaide'nin Irak'taki sözcüsünün imzasını taşıyan ve bir internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Amman'daki 3 oteldeki bombalı saldırıları örgütün düzenlediği bildirildi.

"En iyi aslanlarımız yeni bir saldırı gerçekleştirdi" denilen açıklamada, bu saldırıların, “Ürdün tiranlığının, inanç düşmanlarının arka bahçesi haline geldiği” için düzenlendiği ifade edildi.

Haberin Devamı

POLİSİN DİKKATİNİ DAĞITMAK İÇİN BAŞKA YERDE TANKER YAKMIŞLAR

Bu arada, Amman'da otellere yönelik saldırılardan hemen önce başkente giriş noktalarından birinde bir tankerin yandığı bildirildi.
  
Güvenlik yetkilileri, tankerin güvenlik güçlerinin dikkatini başka noktaya çekmek ve sivil savunma ekiplerinin başka bir noktaya sevk edilmesini sağlamak isteyen eylemciler tarafından kasten yakılmış olduğunu düşünüyor.

ÖLENLER ARASINDA BİRİ TÜMGENERAL 4 FİLİSTİNLİ BULUNUYOR

Ölenler arasında, biri tümgeneral dört Filistinlinin bulunduğu açıklandı. Filistin'in Amman Büyükelçisi Attala Hayri, Grand Hyatt Oteli'ndeki patlamada Filistin Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Beşir Nafi'nin de hayatını kaybettiğini, Nafi'nin Filistin'e dönmek üzere Amman'da bulunduğunu söyledi.
  
Hayri, ayrıca patlamada Filistin'in Kahire Büyükelçiliği'nde görevli Cihad Fettuh ile Filistin istihbarat biriminde görevli Albay Abid Allun'un hayatını kaybettiğini, Fettuh'un Filistin Meclis Başkanı Ruhi Fettuh'un kardeşi olduğunu kaydetti.
  
Saldırıda Kahire-Amman Bankası Başkan Yardımcısı Musab Hurme'nin da öldüğü belirtildi.
  
FİLİSTİN'DE 3 GÜNLÜK YAS

Haberin Devamı

Bu arada Filistin Özerk Yönetimi, Amman'daki saldırılar nedeniyle 3 günlük yas ilan ederek, bayrakları yarıya indirdi.
  
Filistin Başbakanı Ahmed Kurey, Ramallah'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Filistinliler için çok üzücü bir gün. Kral Abdullah'a ve Ürdün halkına başsağlığı diliyoruz” dedi.

KRAL ABDULLAH: TERÖRİST SALDIRI

Ürdün Kralı İkinci Abdullah, başkent Amman’da gerçekleştirilen bombalı eylemleri terörist bir saldırı olarak niteledi ve ‘Suçluları adalet takip edecektir’ diye konuştu. Kazakistan’a resmi bir ziyarette bulunan Kral Abdullah, üç oteli hedef alan saldırıların bir terörist grubun işi olduğunu belirterek, ‘Ürdün, sivilleri hedef alan bu terörist saldırı ile sonuna kadar mücadele edecektir’ dedi.

Haberin Devamı

Ürdün Başbakanı Adnan Badran da, Amman’da üç otelde gerçekleşen patlamalar nedeniyle bölgedeki okulların ve devlet dairelerinin tatil edildiğini, tüm sınır kapılarının da kapatıldığını açıkladı.

TÜRKİYE SALDIRILARI ŞİDDETLE KINADI

Türkiye, Ürdün'ün başkenti Amman'da dün çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan terör saldırılarını şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ürdün'ü hedef alan saldırıların Türkiye'de derin üzüntü ve endişe yarattığı belirtilerek, ”Saldırılarda hayatını kaybeden Ürdünlü ve diğer ülke vatandaşlarının ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Faillerin en kısa zamanda yakalanarak yargı önüne çıkarılmalarını temenni ediyoruz” denildi.

Haberin Devamı

ABD VE FRANSA'DAN KINAMA

ABD Başkanı George W. Bush ile Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen bombalı saldırıları yayınladıkları mesajlarla kınadılar. Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan tarafından okunan bildiride Bush'un “Amman'daki vahşi terörist saldırılarını şiddetle kınadığı” belirtildi. Ürdün'ün ABD'nin yakın bir dostu olduğunu kaydeden McClellan, “biz  bu saldırıların soruşturulmasında ve teröristlerin adalet önüne çıkarılması çabalarına yardımcı olunmasında Ürdün ile mümkün olan her türlü işbirliğine gitmeyi teklif edeceğiz” dedi.
  
Öte yandan Fransa Başbakanı Villepin de Amman'daki saldırıları kınayarak bu olayların terörizm ile mücadelede daha fazla uluslararası işbirliğine gidilmesine olan ihtiyacın altını çizdiğini belirtti. Villepin saldırılar dolayısıyla Ürdün Başbakanı Adnan Badran'a yazığı mektupta başta kurbanların aileleri olmak üzere tüm Ürdün halkına başsağlığı dileklerini iletti.

BLAIR: KORKUNÇ SALDIRILARI DUYUNCA ŞOKE OLDUM VE ÜZÜLDÜM

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Ürdün'ün başkenti Amman'daki “korkunç saldırıları” duyunca şoke olduğunu ve üzüldüğünü söyledi. Blair'in bürosundan dağıtılan bildiride şu ifadelere yer verildi:
  
“Düşüncelerimiz ve dualarımız saldırı kurbanları ve aileleriyle birlikte. Temmuz ayında Londra'da düzenlenen saldırıların ardından Ürdün hükümeti ve halkına verdikleri destekten dolayı derin şükran hisleri besliyoruz ve terörizm belasına karşı yürüttüğümüz savaşta omuz omuza duruyoruz.”
  
BM GÜVENLİK KONSEYİ SALDIRIYI GÖRÜŞECEK

Amman'ı dün akşam hedef alan bombalı saldırılar, bu akşam toplanacak BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınacak. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, konseyin baştan öngörülen çalışma programında geçmeyen toplantıda, “terör faaliyetlerinin barış ve uluslararası güvenliğe tehditleri” bağlamında Amman'daki kanlı saldırılar masaya yatırılacak.
  
Konseyin bu ayki dönem başkanlığını Rusya yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!