Amerikan şirketleri politikayı finanse ediyor

Güncelleme Tarihi:

Amerikan şirketleri politikayı finanse ediyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 27, 2004 11:37

ABD'de, Demokrat Parti'nin ulusal kurultayı Boston'da devam ederken, ülkenin önde gelen 125 şirket, sendika ve özel vakfının, hem bu kurultay, hem de gelecek ay York'ta yapılacak Cumhuriyetçi Parti kurultayı sırasında, partilere en az 103,5 milyon dolar bağışta bulunacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Seçim kampanyalarında finansmanla ilgili sınırlamaları gevşeten yeni düzenlemeler ve bu düzenlemelerde görülen açıklar sayesinde, kurultaylar sırasında değişik yöntemlerle önemli miktarlarda bağışta bulunulmasının artık mümkün olduğu belirtiliyor.

Bağışta bulunacak ÅŸirketler arasında, ABD'nin en büyük ÅŸirketlerinin sıralandığı Fortune 500 listesinde bulunan 50 ÅŸirket de yer alıyor. Â

1980 yılında yapılan Demokrat Parti kurultayı giderlerinin sadece yüzde 4'ü, Cumhuriyetçi Parti kurultayının ise yüzde 10'u özel bağışlardan karşılanırken, bu yılki kurultaylar için bu oranların yüzde 60'lara çıkacağı ifade ediliyor.Â

CNN televizyonunda verilen bir habere göre, kurultayları finanse edecek büyük şirketler arasında General Motors, General Electric, Citigroup, IBM, American International Group, Altria ve Time Warner bulunuyor. Bu şirketler Boston'daki Demokrat Parti kurultayı için 39,5 milyon dolarlık, 30 Ağustos'ta yapılacak Cumhuriyetçi Parti kurultayı için ise 64 milyon dolarlık bağışta bulunacaklar.

Haberin Devamı

Büyük şirketlerin bu bağışların yanı sıra diğer birçok faaliyetin masraflarını da yüklenecekleri belirtiliyor. Örneğin, General Motors'un her iki kurultayda kullanılacak araçları temin edeceği ve IBM'in 2 milyon dolar tutarında bilgisayar malzemesi sağlayacağı ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!