Amerika'da yoksulluk bile farklı

Güncelleme Tarihi:

Amerikada yoksulluk bile farklı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2007 00:00

"İşçi Bayramı" geldi, geçti. Okullar açıldı. New York'lular şort, mayo, bikini, tangalarını gardrop çengellerine astılar. 'Beyaz Yakalı' denilen ofis personeli bir kez daha işbaşı yaptı. New York ziyaretlerini tamamlayan yerli turistlerin yerini Avrupa'dan Uzak Doğu'ya güz konukları aldılar. Cadde-sokakta, alışveriş merkezlerinde 'I Love New York' yazılı tişörtleri, dijital kameraları, kent haritaları ile yabancıları teşhis etmek zor değil.

Haberin Devamı

Belediye Başkanı Michael Bloomberg geçen yıl 43.8 milyon turistle New York'un ziyaretçi rekoru kırdığını söylemekle beraber "Bu meblağın ancak yüzde 18'i yabancı turist. Dış turistlerin New York ekonomisine katkısı yüzde 45. Hedefimiz yabancı sayısını üçe, dörde katlamak. Ama ABD yönetimi yabancılara vize güçlüğü çıkarttığı için elimiz kolumuz bağlı. Amerika'ya gelmek giderek zorlaşıyor. Sorunu ülkeye sızmaya çalışan teroristlerin engellenmesine bağlayan Dışişleri Bakanı Rice, Anavatan Güvenlik Direktörü Chertoff ile sürekli temas ederek vize sorununu gevşetmeye uğraşıyoruz." diye dert yanıyor.

Bush yönetiminin karşı çıktığı seyahat, otel, gıda, eğlence ve hizmet servislerine milyarlarca dolarlık katkıda bulunan tipik turistler değil. Yönetim teroristler kadar yoksul göçmenlerin yasadışı yollardan Amerika'ya girmesini önlemek istiyor. Kolay iş değil bu, kuzeyde Kanada güneyde Meksika hudutları kevger gibi. Onca deliği kapatmak mümkün değil. Turist mi, teroristi mi yoksa kaçak göçmen mi tartışması uzun süreceğe benziyor.
 Nüfus Sayımı İdaresi'nin geçen hafta yayımladığı son raporuna göre Amerika'ya her yıl ortalama 800 bin kaçak göçmen giriyor. ABD başkan adaylarından John Edwards 300 milyon nüfuslu ülkede 37 milyon Amerika'lının 'yoksul' tanımında yer aldığını söylüyor. "Bu insanlar yeterli gıda almıyor, sırtına giyecek elbiseleri, başlarını sokacak evleri yok."diyen Edwards'a göre yoksulluğun temelinde kaçak göçmenlerin rolü büyük.

Haberin Devamı

Amerika'da yoksulluk dahi diğer ülkelerden farklı. Son sayıma göre fakir sınıfına girenlerin yüzde 43'ü klimalı evlerde oturuyor. Hem de vasati üç yatak odalı. Bu evlerin yüzölçümü İngiltere, Fransa ve Almanya'da orta halli kesimin yaşadığı dairelerden daha büyük. Kablolu veya uydulu TV'lara sahip. İki adet renkli TV'leri, DVD ve VCR setleri var.  Yoksulların dörtte üçü bir otomobil üçte biri ise iki araç sahibi. Devletin, belediyelerin sağladığı yoksulluk yardımı, ihtiyaç kuponları ile aylık ev ipotek masraflarını, sağlık faturalarını ödeyebiliyorlar. Yeterince beslendikleri gibi açlıktan şikayet edenler yok bu grupta. Araştırmalarda yoksul ailelerin çocukları İkinci Dünya Harbi'nde savaşan Amerikan askerlerinden 3 cm. daha uzun, beş kilo da ağır olduklarını ortaya koyuyor. Öyleyse kimler yoksul?

Haberin Devamı

Yoksul tanımına girenlerin çoğunluğu çalışmak istemeyen, sırtını devlet yardımlarına, Kızılhaç ve benzeri hayır kurumlarına bağlamış insanlar. Bu yapay yoksullar haftada 40 saat çalışmaya razı oldukları takdirde fakir tanımından çıkacaklar. Aile reisi eksikliği ise önemli ikinci faktör. Fakir çocukların üçte ikisi boşanmış ailelerde yaşıyor. Böylece bir ailenin iki kira ödeme zorunluğu ortaya çıkıyor. Her yıl 1,5 milyon evlilik dışı çocuk dünyaya geliyor Amerika'da. Boşanmış çiftlerin tekrar bir araya gelmeleri halinde yoksulluk büyük çapta azalmış olacak. Nüfus Sayımı İdaresi ekonomik sorunlar nedeniyle 800 bin kaçak göçmenin Amerika'ya geldiğini, asgari ücret altında haftalıkla çalışmayla ülkelerindeki yoksul yaşamlarını burada da devam ettirdiklerini ifade ediyorlar.

Haberin Devamı

Dünyanın en zengin ülkesi Amerika'nın geri kalmış ülkelerden ithal malı yoksulluk sorununa çare bulması imkansız değil. Son bir araştırmaya göre 10 milyona yakın Amerika'lının, gayri menkulleri hariç, maddi varlığı bir milyon doların üstünde. 65 yaşın üstündeki Amerika'lıların servet toplamı ise 15 trilyon dolar. Gerekli irade sergilendiğinde ne fakir ne yoksul kalır ülkede.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!