Amerika bu belgeseli tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Amerika bu belgeseli tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2009 00:00

Amerikan yiyecek sektörünü eleştiren belgesel ortalığı karıştırdı. Voice Of America (VOA) sitesinde de geniş yer alan belgeselle ilgili haberde çapıcı detaylar yer alıyor. Belgesel, soframıza gelen gıdalarla ilgili gerçekleri ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Belgeselde "İzledikten sonra yediklerinize asla eskisi gibi bakamayacaksınız" deniliyor.

Amerika’da yeni gösterime giren bir belgesel, yiyecek sektörünü ağır şekilde eleştiriyor. Filmin yönetmeni Robert Kenner, kartel olarak nitelendirdiği yiyecek sanayiini, hayvanlara kötü muamele etmek ve insan sağlığına zararlı ürünler satmakla suçluyor.

DEV ŞİRKETLERİN ZEHİRLERİ

Kenner’a göre, suni gübre ve haşere öldürücüler kullanan bu şirketler genetik kodları bozulmuş, hormonlu ürünler üretiyor. 

Robert Kenner’in Food Inc. belgeselinde konuşan araştırmacı gazeteci-yazar Eric Schlosser, Amerikan yiyecek sektöründe ürünlerin yüzde 80’inin aynı şirketler tarafından üretildiğini belirtiyor ve bu şirketleri, aşırı makineleşmiş karteller olarak niteliyor. Schlosser şöyle konuşuyor: “Filmde mısırla beslenerek gereğinden fazla şişmanlatılan büyük baş hayvanlar gösteriliyor. Oysa bu hayvanlar gıda olarak mısır yemeye müsait değil. Kümes hayvanlarında da kimyasal ilaçlarla zenginleştirilen yemler kullanılıyor. Böylece piyasaya daha büyük tavuklar sürülebiliyor. Büyükbaş hayvanların üst üste tutulduğu bu ahırlarsa, kolibakterisinin üremesine yolaçacak kadar kirli.”

"GERÇEKLE İLGİSİ YOK" DEDİLER

Haberin Devamı

Amerikan Et Enstitüsü Halkla İlişkilerden sorumlu Başkan Yardımcısı  Janet Riley ise, şirketlerin sağlık kurallarına uyduklarını, temiz tesislerde, sterilize ekipmanlar kullandıklarını öne sürüyor. Riley, “Filmde yiyecek sektörü karikatürize edilmiş. Gerçekle hiçbir ilgisi yok. Amaçları, birkaç alışılmamış olaya ve yaşananlara bakarak bütün sektörü karalamak,” diye konuşuyor. Riley’e göre et üreticileri, büyüyen nüfusa yetecek oranda ucuz ve güvenli yiyecek üretiyor.

Yiyecek güvenliği konusunda faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütünün yöneticisi olan Caroline Smith DeWaal bir noktaya kadar bu görüşe katılıyor. Ancak Dewall, yerel çiftçiler tarafından yetiştirilen gıdaların nasıl yetiştirildiğini bildiklerini, ayrıca bu gıdaların daha taze, temiz ve lezzetli olduğunu söylüyor. Maryland’daki Calvert ilçesinde çiftçilik yapan James Born mallarını çevre illerdeki yerel pazarlarda satıyor.

TÜKETİCİLER YEDİKLERİNİN NEREDEN GELDİĞİNİ BİLMELİ

Haberin Devamı

Ancak yerel çiftliklerde üretilen bu ürünler daha pahalıya mal oluyor. Bu nedenle de daha uzak yerlerde ticari olarak üretim yapan büyük çiftliklerin ürünlerinden pahalıya satılıyor. Peki bu ürünleri alan tüketicilerin kârı ne? Janet Riley’e göre müşterilerin küçük çiftliklerde üretilen ürünleri daha çok seviyor. Ancak gerçekten parasının karşılığını almak isteyen ya da dar gelirli  tüketicilerin de seçenekleri olması gerekir. Caroline DeWall’a göreyse tüketiciler, yedikleri yiyeceklerin nereden geldiğini bilme hakkına sahip. DeWall, “Bir çiftlikte yetişen ancak sonra fabrikada üretilen yiyecekleri piyasada satamazsınız. Ürününüz hakkında doğru bilgiyi vermelisiniz,” diyor.

BÜYÜK TARTIŞMA

Haberin Devamı

Robert Kenner’ın filmi Food Inc.’te de anlatılmak istenen bu. Film, Amerika’da satılan yiyeceklerin ne kadar güvenli olduğu konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!