Güncelleme Tarihi:
İngiliz Independent Gazetesi'ne göre, Kosova'daki Sırp-Arnavut kavgasının arkasında, bölgenin altın ve maden zenginliği yatıyor. Kosova'daki Trepca madeninden çıkarılan altın, gümüş, kurşun, çinko ve kadmiyum madenlerinin toplam rezerv değeri 3 milyar sterlini (1.3 katrilyon lira) buluyor.
Sırbistan'ı uluslararası toplulukla karşı karşıya getiren Kosova sorununun arka perdesinde etnik ve dinsel çatışmalardan çok, Kosova'nın kalbinde yatan büyük zenginlik rol oynuyor.
İngiliz The Independent Gazetesi'nin Ortadoğu ve Balkanlar uzmanı Robert Fisk'in kaleme aldığı habere göre, Kosova'daki toplam 14 ocaktan oluşan Trepca maden kompleksinden çıkarılan altın, gümüş, kurşun, çinko ve kadmiyumdan sağlanan büyük gelir, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in Kosova'ya duyduğu ‘sevgi’nin nedenini de çok iyi açıklıyor. Toplam 3 milyar sterlin değerinde maden rezervini barındıran Trepca'nın tarihi Romalılara kadar dayanıyor. Madenin Sırp müdürü Novak Bijeliç'in verdiği bilgiye göre bir zamanlar Romalıların da altın ve gümüş çıkardığı maden İkinci Dünya Savaşı öncesinde İngilizler tarafından işletiliyordu. Nazi orduları savaş sırasında Kosova'yı işgal ettikten sonra Priştina'nın yönetimini İtalyanlara bırakırken, madenlerin yönetimine el koydular. 1941 yılından sonra Alman ordularının cephane, silah ve denizaltı akümülatörlerinde kullanılan madenlerin büyük bölümü Trepca'dan temin edildi.
DİRENİŞİN BAŞLADIĞI YER
Trepca madenine sıkı sıkı sarılan Sırplar, ocakta çalışan Arnavut işçilerin sayısını da sistemli bir şekilde azaltıyorlar. Çünkü bu maden aynı zamanda, Sırplara karşı Arnavut başkaldırısının başladığı yer olarak görülüyor. Miloseviç Yönetimi'nin baskılarına direnen Arnavutların ilk kez bu madende eyleme geçerek açlık grevine gittikleri belirtiliyor. Bir zamanlar madendeki işgücünün % 50'sini Arnavutlar oluştururken, bu oran şu sıralar % 20'ye kadar düşmüş bulunuyor.
Trepca maden kompleksi, dünyanın üçüncü büyük eritme kapasitesine sahip ve madenlerin işlendiği 17 ayrı tesisi de bünyesinde barındırıyor. Metalürji ve kimya sanayi ile elektrikten otomobil aküsüne kadar uzanan enerji sektörünü besleyen Trepca madeninin müdürü Novak Bijeliç, ‘Ölürüz ama, bu madeni bırakmayız. Bizlerin geleceği burada yatıyor. Burası bizim evimiz. Biz Trepca uğruna ölümü bile göze alırız’ diyor. Bijeliç'in verdiği bilgiye göre Trepca'dan çıkarılan madenler Fransa, İsviçre, Yunanistan, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Rusya ve Belçika'ya ihraç ediliyor