Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2008 00:00
İngiliz bilim adamları, Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılabilecek bir kask geliştirdi. Deneme aşamasındaki kask, her gün 10 dakika boyunca kafaya takılıyor. Beyni düşük düzeyli kızılötesi ışın yağmuruna tutan cihaz, hücrelerin gelişimini hızlandırarak, bunamaya neden olan hastalığın hafıza kaybı ve anksiyete gibi etkilerini sadece dört hafta içinde geriye çeviriyor.
Sunderland Üniversitesi’nden Dr. Abdel Ennaceur ve Durham Üniversitesi’nden Dr. Paul Chazot ile Dr. Gordon Dougal, prototipi yapılan "bilişsel kask"ı ilk kez tanıttı.
"Virulite" adlı tıbbi araştırma merkezinin başında bulunan Dougal’ın tasarımı olan cihaz, fareler üzerinde denendi. Hafızasını kaybeden fareler, kasklı tedavi ile beyinlerinin "tamir edilmesi" sayesinde belleklerine yeniden kavuştu.
Kask bu yaz insanlarda denenmeye başlayacak ve doğal güneş ışığıyla eşit düzeyde kızılötesi ışınlar kullanılacak. Her tür dokunun büyümesini sağlayan ve onarılmasını hızlandıran ışınlar, cildi ve kafatasını aşıyor. İnsanlarda da başarı sağlanırsa, her yaş grubu için ayrı oranlarda ışınların kullanılacağı kasklar geliştirilecek.
İngiltere Alzheimer Vakfı, "Mevcut tedaviler bunamanın etkilerini sadece geçici olarak durduruyor. Bu etkileri geriye çevirecek yeni bir tedavi, yüzbinlerce insanın hayatını değiştirir" açıklamasını yaptı.