Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2007 00:00
Alzheimer hastalığını aşı ile durdurabilmek, birkaç yıl içinde mümkün olabilecek. Devrim niteliğindeki aşının hastalar üzerinde denemelerine başlandı.
Hastalığın başlangıcında uygulanmaya başlanan aşı ile Alzheimer’ın ileri safhalara ulaşması engelleniyor. Böylece hastalar yürüyememek, konuşamamak ve yutamamak gibi sorunlardan kurtuluyorlar. Denemeler tamamlandıktan sonra ilacın 6 yıl içinde piyasaya çıkması bekleniyor. Bugünkü Alzheimer ilaçları, yalnızca semptomların gelişmesini yavaşlatabiliyordu. Ancak ilaçların bu etkileri de çabucak geçiyor ve hastalığın yıkıcı sona ulaşması kaçınılmaz oluyordu. Yeni aşıyla hastalığı tamamen durdurmak mümkün. Alzheimer Derneği’nden Prof. Clive Ballard, "Aşı başarıyla tamamlandığı takdirde dünya çapında Alzheimerli 25 milyon kişinin tedavisi için devrim niteliğinde bir dönüm noktası olacak" dedi.
Aşılar, genellikle bir hastalık ortaya çıkmadan koruyucu amaçla yapılan uygulamalar, ancak Alzheimer aşısı hastalık başladıktan sonra iyileştirmeye yarayan tedavi amaçlı bir aşı. "CAD106" adı verilen aşı, merkezi İsviçre’nin Zürih kentinde bulunan biyoteknoloji firması "Cytos" için çalışan bilim adamlarının buluşu.
Sigara bırakma, obezite ve grip aşıları da geliştiren Cytos’un CEO’su Dr. Wolfgang Renner, "Bu aşı Alzheimer’ın ilerlemesini engelleyebilirse bir devrim olacak" dedi. Aşı, ilk denemelerde, Alzheimer hastalarının beyninde tıkanmaya neden olan proteinin parçalanmasında büyük ölçüde etkili olduğunu gösterdi. Fareler üzerinde yapılan deneylerde beyindeki plakaların yüzde 80 oranında dağıldığı gözlendi. Aşı, şu anda hastalığın erken ve orta safhalarında bulunan 60 yaşlı İsviçreli üzerinde deneniyor.