Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 00:00
ABD’de Alzheimer üzerine yapılan araştırmada, "köri" adı verilen Hindistan kökenli baharat karışımının Alzheimer’ı önlemeye yardımcı olduğu belirlendi.
Los Angeles David Geffen Tıp Okulu ve San Diego Biyomoleküler Araştırma Enstitüsü araştırmacılarının çalışmasına göre, "Makrofaj" isimli bağışıklık hücreleri, Alzheimer hastalığında beyinde oluşan ve nöronları yok eden protein plaklarını temizliyor.
Çalışmada "Bisdemetoksikurkumin" isimli kimyasalın bu konuda yardımcı olduğu belirtilerek, körinin içindeki baharatlardan biri olan "zerdeçal"da bu kimyasalın aktif olarak bulunduğu ve bunun, beynin savunma mekanizmasını güçlendirdiği kaydedildi.
Daha önce yapılan başka bir çalışmada da Hindistan’da bulunan yaşlıların sadece yüzde 1’inde Alzheimer görüldüğü belirlenmiş ve köri tüketiminin Alzheimer riskini azalttığı açıklanmıştı.