Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2006 00:00
Aşırı yağışlar sonrası Can-abag Dağı’ndan kopan parçanın yuttuğu Guinsaugon Köyü’nde 200’ü öğrenci 1800 kişi çamur altında kaldı. Öğrenci ve öğretmenlerden gelen "Bir sınıfta mahsuruz, bizi kurtarın" mesajları kesildi. Umutlar giderek azalıyor.
FİLİPİNLER’in doğusundaki Leyte Adası’nda aşırı yağışların yol açtığı toprak kayması felaketi sonrasında 200’ü öğrenci olmak üzere 1800 kişi çamur tabakasının altında kaldı. Facia sonrasında çamur tabakasının altından cep telefonlarından gelen "bizi kurtarın" mesajları kesilirken, kaybolanlar için umut giderek azalıyor.
30 METRE ÇAMUR
Leyte Adası’nın güneyindeki Guinsaugon Köyü, iki haftadır durmadan yağan yağmur sonrasında önceki sabah Can-abag Dağı’ndan kopan çamurun altında kaldı. Kimi yerlerde kalınlığı 30 metreyi bulan çamur tabakası 40 hektarlık bir alana yayılırken, facia, 40 kadar öğretmeni ve 206 öğrenciyi, okulda yakaladı. Akşam karanlığı çöktüğünde çamur tabakasının altında öğrenci ve öğretmenlerden, "Bir sınıfta mahsuruz, bizi kurtarın" mesajları gelirken, dün sabah mesajlar sona erdi. Kurtarma çalışmaları, yoğun çamur tabakası ve yeni bir toprak kayması korkusu yüzünden zorlukla yürütülebiliyor.
Kayıplar konusunda da çelişkili açıklamalar yapılıyor. Çamurun yuttuğu köyde 3 bin kişinin yaşadığı bildirilirken, bölgedeki sivil savunma faaliyetlerinden sorumlu Adriano Fuego, 1420 kişinin kayıp olduğunu belirtti. Başka bir kaynak ise 1800 kişinin kayıp olduğunu belirtti.
57 KİŞİ KURTULDU
Şimdiye kadar 57 kişi faciadan kurtulurken, çamur tabakasından 42 ceset çıkarıldı. Doğal afetin ardından uluslararası
yardım seferberliği başladı. Uluslararası Kızıl Haç Organizasyonu, Filipinler için 1.52 milyon
dolar yardım talebinde bulunurken, Avustralya 740 bin dolar bağışla başı çekti. ABD, iki savaş gemisini afet bölgesine yönlendirdi.
La Nina, işte böyle yuttu
Toprak kayması Filipinler için sürpriz olmadı. Tayland, Malezya, Borneo, Endonezya ve Filipinler gibi güneydoğu Asya ülkeleri, bir aydır normalin üzerinde yağış alıyordu. Bu artışın sebebi ise "Yaramaz Çocuk - El Nino" diye adlandırılan doğa hareketinin kızkardeşi kabul edilen "La Nina"nın bölgede etkili olması. La Nina etkili olduğunda Pasifik Okyanusu’nun ekvator bölgesindeki sulardaki sıcaklık değişimi Asya’da havanın ısınmasına, Amerika’da ise soğumasına yol açıyor.
Ölümden kaçışÇamur tabakası 40 hektarlık bir alanı yuttu. Olası kaymalar nedeniyle kurtarma çalışmaları çok ağır ve zorlukla yürütülebiliyor. Bir kurtarma ekibi buldozerle karşı kıyıya taşındı.
Annesi kayıpAnthony Inzo, kurtulan en küçük afetzede oldu. Bir yaşındaki Anthony, afetten kurtulurken, annesi kayıplar arasında.
Teşhis acısıAfette hayatını kaybedenler için komşu Saint Bernard köyünde morg kuruldu. Toprak kaymasında yakınlarını
kaybedenler, buraya gelerek acılar içinde cesetleri teşhis etmeye çalışıyor.
Kürekle çıkardılarÇamur örtüsü, ağır makinelerin çalışmasına izin vermezken, kurtarma ekipleri kimi yerde 30 metre kalınlığa ulaşan balçığı kürekle kazarak aşağıya inmeye çalıştılar. Çamur tabakasının içinde bir insan bedenine rastlayan Filipinli askerler, sedyeyle hızla bölgeden uzaklaştırıyor.