Güncelleme Tarihi:
GAZZE'DE FÜZEYLE VURULAN EVLER
Böylesini başka kimse yapmadı. Ama İsrail "telefonla yapılan uyarılı ev yıkma tehditlerine" başladı. Uygulamaya göre, İsrail güçkleri "tehlikeli kişişerin yaşadığı" dedikleri gazze Şeridi'ndeki evleri telefonla arayarak "Evinizi füzeyle vuracağız, boşaltın" diyor.
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya ve Cebaliye'de, dün gece yarısından sonra iki ayrı ev telefonla aranarak, "füze saldırısı düzenleneceği bildirildi, evlerin boşaltılması istendi".
Evlerden birisinin, Beyt Lahya'da oturan ve Hamas'ın üst düzey isimlerinden Ebu Bilal Cabir'e ait olduğu belirtildi. Diğer evinse Cebaliye'de Osman Razeyna adlı daha önce ölen bir Hamaslı'nın evi olduğu öğrenildi.
Uyarı telefonlarının alınması üzerine, camilerden anonslar yapılarak, bu evlere gidilmesi istendi. Komşuları da dahil yaklaşık 400-500 kişi, Cabir ve Razeyna ailelerine ait evlerin üzerine çıktı, etrafında bir insan cinciri oluşturdu. Ambulanslar da herhangi bir füze saldırısı ihtimaline karşı hazır bekledi.
Böylece, çarşamba sabahın erken saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik füze saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı, aralarında bebek ve çocuklar olmak üzere 20'yi aştı. Yaralananların tam sayısını belirlemek ise mümkün olmuyor.
F-16'lar alçak uçuş yaptı
Mahalleden bir Gazzeli, insanların toplanması üzerine, bir F-16 uçağının geldiğini, ancak bir şey yapmadan gittiğini, ardından helikopterlerin geldiğini anlattı. Görgü tanıdığının verdiği bilgiye göre, helikopter, insanların korkup dağılmalarını sağlamak üzere evlerin çevresine küçük çaplı bir füze attı, ancak toplananlar beklemeye devam etti.
İnsanların iki evin çevresinde sabaha kadar beklediği ve beklemeye devam ettiği bildirildi.
Filistinliler canlı kalkan oluşturup önlemeye çalışıyor
İsrail ordusu, geçen yıl Hamas'la çatışmaların yoğun olduğu dönemlerde de evi füze saldırısına uğrayacaklara telefonlu uyarılar gönderiyor ve evin boşatılması sonrasında ev füzeyle tahrip ediliyordu. Ancak, Gazzeliler daha sonra evlerinin yıkılacağı uyarısını alanlara toplu kalkan oluşturarak, bazı evlerin tahrip edilmesini önlemişti.
Gazzeliler, İsrail ordusunun, zaman zaman yerel radyoların frekanslarına girerek, halka "Hamas'tan uzak durmaları, evlerinden militanların füze atmalarına engel olmaları, aksi takdirde kendilerinin de zarar göreceği" yolunda uyarılar yaptığını bildirdi.
Sabah saatlerinde, Beyt Lahya'ya 3 füze saldırısı daha yapıldığı belirtildi.
Böylece, çarşamba sabahın erken saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik füze saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı, aralarında bebek ve çocuklar olmak üzere 20'yi aştı. Yaralananların tam sayısını belirlemek ise mümkün olmuyor.
İsrailli Bakan Yardımcısı Filistinliler'e soykırım uyarısı yaptı
İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai, Gazze Şeridi'nden füze saldırılarını artıran Filistinlilerin "soykırıma davetiye çıkardığını" söyledi.
Vilnai, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Kassam saldırıları yoğunlaştıkça ve roketler daha uzun menzillere ulaştıkça, (Filistinliler) büyük bir soykırımı davet ediyorlar, çünkü kendimizi savunmak için tüm gücümüzü kullanacağız" diye konuştu.
Vilnai'nin kullandığı soykırım (Holokost) sözü, İsrail'de, Nazilerin Yahudilere İkinci Dünya Savaşı döneminde yaptıkları soykırımdan söz edilen tartışmalar dışında pek kullanılmıyor.
Hamas'ın kontrolündeki Gazze'de gerilim giderek artıyor. İsrail'in son iki gündür yaptığı hava saldırılarında 32 Filistinli öldü. İsrail'in Sderot kasabasına çarşamba günü düşen roket de bir İsraillinin ölümüne yol açmıştı.
"Soykırım değil felaket demek istemiş"
İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai'nin sözcüsü, bakanın "holokost" sözüyle "felaket" demek istediğini, bu kelimeyi "soykırım" anlamında kullanmadığını söyledi.
Vilnai, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Kassam füzesi saldırıları yoğunlaştıkça Filistinlilerin büyük bir soykırımı davet ettiklerini" söylemişti.
Ancak Vilnai'nin sözcüsü, yaptığı açıklamada, "Sayın Vilnai 'felaket' demek istiyordu. Hiçbir şekilde soykırımı anıştırmak istememişti" dedi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Arye Mekel de Vilnai'nin konuşmasında Musevice "shoah" kelimesini sarf ettiğini, bu kelimeyi "felaket" veya "facia" anlamında kullandığını, holokost (soykırım) anlamında kullanmadığını söyledi.
Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri ise Vilnai'nin sözleri hakkında, "Filistin halkını öldürmek ve yakmak isteyen yeni Nazilerle karşı karşıyayız" dedi.
Filistin füzelerinin çarşamba günü bir İsraillinin ölümüne yol açmasının ardından, İsrail'in son iki gündür yaptığı hava saldırılarında 32 Filistinli ölmüştü.
İsrail Hamas'ı devirmek için büyük operasyona hazırlanıyor
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde geniş çaplı bir kara operasyonuna hazırlandığı haberleri yoğunlaştı. Onlarca İsrail tankının ve topçu bataryasının muhtemel bir operasyondan önce, piyadelere ve istihkam birliklerine destek vermek amacıyla Gazze Şeridi'nin kuzeyine konuşlandığı bildirildi.
Tanklar ve topçu bataryası pozisyon aldı
Yediot Ahronot gazetesi, İsrail ordusunun sınırdan 3 kilometre kadar uzaktaki Beeri Kibutzu'nda bir topçu bataryası yerleştirdiğini, onlarca tankın da bölgenin kuzeyinde toplandığını yazdı.
İsrail ordusunun seçkin kara birliği Givati Tugaylarından zırhlı ve istihkam birliklerinin de muhtemel bir kara harekatı hazırlığı çerçevesinde Gazze Şeridi'nin iç kısımlarına girerek hazır bekledikleri ifade ediliyor.
Bu takviyelerin, İsrail ordusunda artan hazırlıkların bir göstergesi olduğuna dikkat çekiliyor.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in resmi ziyaret için gittiği Japonya'dan dönüş yolunda, dün Gazze Şeridi tarafından Aşkelon ve sınırdaki diğer yerleşim birimlerine atılan Grad ve diğer roket saldırılarıyla ilgili olarak bilgilendirildiği, önümüzdeki hafta, muhtemelen Çarşamba günü "güvenlik kabinesi"nin güneydeki durumu görüşmek üzere toplanacağı belirtiliyor.
Hamas'ın devrilmesi talebi
Öte yandan, İsrailli milletvekillerinden bazıları, ordunun sınırlı bir süre için Gazze Şeridi'ne girerek, bu bölgede iktidarda bulunan Hamas'ı devirmesi çağrısında bulundu.
Parlamentonun Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı, Kadima partisi üyesi Tzahi Hanegbi, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "İsrail devleti, Hamas terör rejimini bir an önce devirmek amacıyla, stratejik bir karar alıp İsrail ordusuna hazırlanması emrini vermelidir, roketlerin fırlatıldığı tüm alanlar alınmalıdır" dedi. Hanegbi, ordunun buralarda yıllarca kalacak şekilde hazırlanmasını da istedi.
Likud partisi parlamento grubu başkanı Gideon Sa'ar da partisinin Gazze'nin işgaline destek verdiğini bildirdi.
İsrailli askeri analistler, dün çok sayıda Grad ve Katyuşa füzesinin hedefi olan sınıra 10 kilometre kadar uzaklıktaki sahil kenti, 120 bin nüfuslu Aşkelon'un Hamas'ın sürekli saldırı hedefi haline geleceğini, bu nedenle bir kara harekatının hemen yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini savunuyor.
Sol kanattan Meretz partisi ise kara harekatına karşı çıkıyor. Parti Başkanı Yossi Beilin, "Benim çözüm önerim, Hamas ile bir ateşkese varılması" derken, İsrail'in Filistin Yönetimi ile görüşmelerini de sürdürmesini istedi.
Hamas'ın İsrail ile ateşkes önerilerini hatırlatan ve sorumsuz davranan tarafın, bunlara cevap vermeyen İsrail olduğunu savunan Beilin, "Hamas'tan bu konuda, üçüncü taraflar aracılığıyla en az iki kez istek olmuştu" dedi.
İsrail iç ve dış kamuoyunu hazırlamaya çalışıyor
Bu arada, İsrail Savunma ve Dışişleri bakanlıkları, İsrail ve dünya kamuoyunu muhtemel bir kara harekatına karşı hazırlama çalışmalarına başladı.
Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, böyle bir harekatın amacı, sadece Gazze Şeridi'nden Kassam tehdidini ortadan kaldırmakla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda Hamas hükümetini işlemez duruma getirmeyi ve hatta Gazze'de bir rejim değişikliğine kadar götürmeyi de kapsamalı.
Dışişleri Bakanlığı da yurt dışına temsilciler göndererek, dünyaya "İsrail, bir daha dönme niyeti olmaksızın 2005 yılında Gazze'den çekildi. Ancak, devam eden terörist saldırılar, ülkeyi başka bir çözüm yolu bırakmayacak duruma soktu" mesajını verecek.
Bakanlık ayrıca dış ülkelerdeki temsilcilerinden, Aşkelon'a fırlatılan Grad füzelerinin, "İran'dan Sina yoluyla Gazze Şeridi'ne sokulduğunu" anlatmalarını istiyor.