Güncelleme Tarihi:
Reuters'ın haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanlğı Sözcüsü Martin Schaefer, Ankara-Berlin arasında diplomatik kriz çıkmasına neden olan kararın, yerel düzeyde alındığını belirtti.
Federal hükümetin bu kararda dahli olmadığını savunan Schaefer, "Almanya'nın Türkiye ile diyaloğu sürdürmek için elinden gelen her şeyi yapacağını" söyledi.
Schaefer, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın tırmanmasının kimseye fayda sağlamayacağını, basın üzerinden diyalog yürütülmesinin de doğru olmayacağını belirtti.
ALMAN BAKANDAN BOZDAĞ'A MEKTUP
Öte yandan Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, mevkidaşı Bozdağ’a mektup yazarak, Türk-Alman dostluğu konusunda kaygılarını dile getirdi.
DHA'nın Spiegel Online’dan aktardığı habere göre Maas, Bakan Bozdağ’a mektup yazarak, ikili görüşmenin gerçekleşmemesinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti. Maas’ın mektubunda Welt muhabiri Deniz Yücel’in Türkiye'de tutuklanmasını da eleştirdiği ve bu kararın orantısızlığına dikkat çektiği belirtildi.
Türkiye’nin temel hak ve hürriyetler konusundaki tutumunu gözden geçirmesine vurgu yapıldığı belirtilen mektupta, Maas’ın Almanya’nın Türkiye ile diyaloğa büyük önem verdiği ve Türk-Alman dostluğu konusunda kaygılarını dile getirdiği bilgisi de paylaşıldı.
MERKEL'DEN AÇIKLAMA
Tunus ziyaretini sürdüen Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, "Türkiye'deki basın özgürlüğü kısıtlamalarını eleştirmekte haklı olduğumuzu düşünüyorum" açıklamasında bulundu.
DİPLOMATİK KRİZ ÇIKARAN SKANDAL KARAR
Almanya’da, Stuttgart yakınlarındaki Gaggenau Belediyesi dün Adalet Bakanı Bozdağ’ın konuşma yapmasına saatler kala toplantı iznini iptal etmişti. Belediye, Festhalle Bad Rotenfels salonunda yapılacak toplantıyı iptal etme kararına gerekçe olarak, etkinliğe çok büyük bir kalabalık gelecek olmasını ve salonun hem otopark kapasitesinin hem de girişinin yeterli olmamasını göstermişti.
Bu gelişme; iki ülke arasında diplomatik krize neden olmuş ve Türkiye, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi'ni çağırarak nota vermişti.