A.A.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2009 15:05
Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından, Alman toplumuna Türkiye ve Türkler hakkında bilgi vermek ve her iki toplumun kaynaşmasını sağlamak amacıyla “Almanya'daki Türklerin Uzun Gecesi” adı altında ülke çapında bir etkinlik düzenlendi.
Berlin'de düzenlenen etkinliğe katılan eyaletin uyum sorumlusu Günter Piening, başkentte yaşayan Türklerin her tür meslek ve sosyal gruptan geldiklerine işaret ederek, “Türk göçmenler olmasaydı, Berlin bugün olduğu gibi olmazdı” dedi.
Piening, Türklerin Berlin'e canlılık getirdiklerini, özellikle Kreuzberg semtine kültür ve
yemek açısından hayat verdiklerini, bu çeşitliliğin her vesileyle gösterilmesi gerektiğini söyledi.
TGD Başkan Yardımcısı Bahattin Kaya da bu etkinlikle halkların birbirine ilgi ve sempatiyle bakmaklarını amaçladıklarını, sempatinin olduğu yerlerde ön yargıların olmayacağını ifade etti.
Etkinlik çerçevesinde tiyatro gösterileri ve Türkiye'yi tanıtıcı dia gösterileri sunuldu, fotoğraf sergisi açıldı ve konserler verildi. Berlin Şehitlik Camii ve Anadolu Alevileri Kültür Merkezi de geç saatlere kadar kapılarını ziyaretçilere açtı.
Sol Parti milletvekili Hakki Keskin ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) Berlin eyalet meclisi üyesi Ülker Radziwill, Almanya'daki Türklerin tarihi ve kimlikleri hakkında sohbet toplantısı yaptılar.
Etkinlik çerçevesinde düzenlenen eğlence sabah geç saatlere kadar sürdü.
LÜBECK'DE “ALMANYA'DAKİ TÜRKLERİN UZUN GECESİ” TGD tarafından düzenlenen “Almanya'daki Türklerin Uzun Gecesi” Almanya'nın diğer bazı kentlerinde de düzenlendi.
Lübeck kentinde Schleswig-Holstein Eyaleti Türk Toplumu tarafından Gençlik Merkezinde düzenlenen etkinliğe Schleswig-Holstein Eyaleti Türk Toplumu proje sorumlusu ve
film yönetmeni Telat Yurtsever, Hamburg'lu tiyatro sanatçısı Elif Ergün, 19 Mayıs Türkiye Gençlik ve Halk Kültür Merkezi (TÜRGEM) Başkanı Remzi Uysal ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Gecenin açılışında konuşan Yurtsever, Almanya'nın çeşitli eyaletlerinde aynı anda düzenlenen etkinlikler ile kültürler arası diyaloğun pekiştirilmesinin amaçlandığını ifade ederek, sanat, kültür, spor ve eğitici faaliyetler aracılığıyla her iki toplumun gençleri arasında koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Gecede, Yurtsever'in yönettiği “Dört Nala Anadolu” ve “Yunus Emre” adlı kısa film gösterisi de büyük beğeni topladı.
Elif Ergün, Anna Schildt ve İvona Sijakoviç, “Kafa Sınırları” adlı kimlik krizinin ele alındığı bir tiyatro gösterisinde sahne aldı. Schildt İstiklal Marşı'nı, Ergün Sırbistan Milli Marşı'nı, Sijakoviç ise Alman Milli Marşı'nı okudu.
Ergün ayrıca, Benjamin Stück'ün sazı eşliğinde Türk halk müziğinden bazı ezgiler seslendirdi.
“Almanya'daki Türklerin Uzun Gecesi” etkinliği Münih, Hannover, Duisburg ve Kiel gibi diğer bazı kentlerde de yapıldı.