Güncelleme Tarihi:
ALMAN Parlamentosu’nun 1915 Olayları’nı ‘soykırım’ olarak tanımasıyla başlayan tartışmalar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tasarıya ‘Evet’ diyen Türk kökenli Alman milletvekillerini ‘test yaptırmaya’ çağırmasıyla ve bu milletvekillerinin ‘terör örgütü uzantısı’ olmakla suçlanmasıyla alevlendi.
Başbakan Angela Merkel’in, tasarıya onay veren Türk kökenli milletvekillerinin terör örgütünün uzantısı olarak nitelendirilmelerini anlaşılır bulmadığı belirtildi. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, dün hükümetin basın toplantısında konuyla ilgili gelen soru üzerine “Biz de Almanya’da PKK’yı terör örgütü olarak görüyoruz. Türkiye’den Meclis’teki bazı parlamenterleri terör örgütüne yakın gösteren açıklamalar anlaşılır değil” dedi. Seibert, “Başbakan Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tasarıyı engelleyeceği sözü verdi mi” sorusuna, “Meclis bağımsız bir karar aldı. Buna saygı göstermek lazım. Ayrıca Başbakan’ın Hıristiyan Birlik Grubu toplantısında bu konuda nasıl bir oy kullandığını biliyorsunuz” yanıtını verdi.
ÖZOĞUZ: ASLA KABUL EDİLEMEZ
Alman hükümetinin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın suçlamalarının asla kabul edilemeyeceğini söyledi: “Biz Alman Parlamentosu milletvekillerine ölüm tehditleri kabul edilemez ve bu beni şoke ediyor. Ben, Parlamento’nun bizimle şimdi daha çok dayanışma içinde olduğunu ve bizi yalnız bırakmayacağını açık bir dille ifade etmesini bekliyorum. Biz bu konunun çok duygusal tartışmalara neden olacağını biliyorduk. Ama yabancı bir ülke Cumhurbaşkanı’nın Alman Parlamentosu vekillerini terör örgütlerinin uzantısı olarak nitelemesi asla kabul edilemez. Bu, Türk Alman ilişkilerini ağır zedeleyecek bir sürece sokmuştur.”
ÖZDEMİR: ÇAĞDIŞI SÖYLEMLER
Tasarıya ‘Evet’ diyen Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Hayatımda hiç bu kadar ölüm tehdidi almadım” dedi. Deutsche Welle Türkçe’ye göre Cem Özdemir, Erdoğan’ın ‘kan testi’ sözlerine yanıt verirken de bu söylemlerin ‘çağdışı’ olduğunu söyledi.
Tasarıya onay veren Sol Parti milletvekili Azize Tank ise Hürriyet gazetesine şu açıklamayı yaptı: “Herkesin kanı kırmızı. Farklı görüşte olmak insanların kanını bozmaz. Farklı görüşlerin kanla bir bağlantısı yok. Cumhurbaşkanı’nın kendisi 1915 olaylarını ‘gayr-i insani sonuçlar doğuran hadise’ olarak niteledi ve bir tarihçiler komisyonu kurulmasını istedi. 1915’te yaşanmış bir olay var. İnsanlar hayatını kaybetmiş. Bu konuda karar almak Parlamento’nun işi değildi. Bunu eleştiriyorum. Bu konu Türkiye ile Ermenistan arasında çözüme kavuşturulmalı. İki ülke daha önce başlayan yakınlaşmayı yeniden başlatmalı. 1915 Olayları’nda Almanya’nın da büyük suç ortaklığı var. Tasarıda bu eksikti. Ben bunu açıkça eleştirdim. Tasarıya ‘Evet’ derken, Almanya’nın rolünü de eleştirdim. Bu tasarıya soykırım üzerine tartışma açıldığı için ‘Evet’ dedim.”
1945’TE BİTTİ SANIYORUM
Oylamaya katılmayan Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu, Türk kökenli milletvekillerine tehdit yağdığını ve çok endişeli olduğunu vurguladı. Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu da vekillere yönelik saldırılara karşı çıktı, “İnsanların kanlarına göre değerlendirilmesinin 1945’te sona erdiğini sanıyorum. Kesinlikle yersiz” diye konuştu.