A.A
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2006 09:50
Almanya'da Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Nesiller Arası İlişkiler, Aile, Kadın ve Uyum Bakanlığı, namus adına uygulanan şiddete karşı kampanya başlattı.
Eyalet Meclis binasında dün akşam yapılan basın toplantısında, Uyum Bakanı Armin Laschet ve kampanya yöneticilerinden, Göçmen Kadınlar İçin Aile Yardım Merkezi yetkilisi Gülseren Çelebi, "Namus Adına Uygulanan Şiddete Karşı Eylem Birliği" adı altında başlatılan kampanya hakkında bilgi verdiler.
Namus cinayetinden sonra şiddet, namus, özgürlük gibi kavramların kamuoyunu meşgul ettiğini belirten Bakan Laschet, kampanya ile toplumsal diyaloğu kurarak, konu hakkında halkı aydınlatmak ve hassas hale getirmek istediklerini ve bunun için toplumsal diyaloğun şart olduğunu kaydetti.
Şiddet kavramının özellikle göçmen geçmişe sahip gençler tarafından haklı gösterilmeye çalışıldığını dile getiren Laschet, "Eğer bunu engellemek istiyorsak, harekete geçmemiz gerekir. Eğer kadınlar baskı veya fiziki şiddet yoluyla belirli bir hayat tarzına zorlanıyorlarsa bunu görmezlikten gelemeyiz. Böyle bir davranışı onurlu olarak nitelendirmek bizim anayasamızdaki özgürlük anlayışımızla bağdaşmaz" dedi.
Söz konusu olanın sadece suçların önlenmesi olmadığını da ifade eden Laschet, asıl önemli olanın toplumsal diyalog olduğunu vurguladı.
Namus adına uygulanan şiddetin sadece göçmenlerle dayanışma içinde üstesinden gelinebileceğine dikkat çeken Laschet, 1996-2005 yılları arasında Almanya'da namus adına 55 defa kan döküldüğünü, bu konuda sağlıklı bir istatistik de bulunmadığını ifade etti.
Almanya'da zorla evlendirilmenin yasa dışı olduğunu vurgulayan Bakan Laschet, "Zorla Evliliğe Karşı Yasa" ile ilgili çalışmaların da son aşamaya geldiğini söyledi.
Laschet, mahkemelerde töreye bağlı olarak işlenen suçlarda artık ceza indirimine gidilmediğini, bu durumun da sevindirici olduğunu dile getirdi.
Laschet, Türkiye'de de namus cinayetine karşı mecliste komisyon kurulduğunu ve bu konuda Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde de bakanlıklar arası çalışma grubu oluşturulduğunu anlattı.
Çelebi ise zorla evliliklerin insan hakları ihlali olduğunu belirttiği konuşmasında, şiddetin sadece belli bir topluluğa ait olmadığını, toplumsal bir yara olduğunu söyledi.
Çelebi, amaçlarının bu konunun tabu olmaktan çıkarılması ve tolere edilmesinin önlenmesi olduğunu ifade ederek, göçmen kuruluşlarını konuyla ilgili olarak bilgilendirmek, güçlendirmek ve onlarla diyalog kurmak istediklerini kaydetti.
Bu çalışmada, aile içi diyaloğun çok önemli olduğunu ifade eden ekleyen Çelebi, kampanyanın 2007'de başlayacağını ve özellikle tanıtım amacıyla posta kartı gönderileceğini ve dağıtılacağını belirtti.
Çelebi, kampanyaya Agisra e.V. Köln, IFAK e.V. Bochum, LAGA Düsseldorf, Göçmen Kadınlar Birliği e.V Frankfurt'un destek verdiğini söyledi.