Güncelleme Tarihi:
ALMAN Parlamentosu İçişleri Komisyonu Başkanı ve CDU milletvekili Ansgar Heveling, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte, “Eğer hedefli bir kampanya karakterine sahipse, cezaların ağırlaştırılmasını anlamlı buluyorum” dedi.
Heveling ayrıca, Passauer Neue Presse gazetesine yaptığı açıklamada da Rusya’nın Eylül 2017’deki parlamento seçimlerinden önce Almanya’daki kamuoyunu etkilemek istediğini savunarak, “Rusya’nın toplumumuzu bölme ve düzenini bozma eğilimi var. Tehlike büyük” diye konuştu.
FACEBOOK SORUMLU TUTULMALI
CDU milletvekili Patrick Sensburg ise konuya ilişkin açıklamasında, “Bir devleti istikrarsızlaştırmayı amaçlayan dezenformasyonlar cezaya tabi tutulmalı” diye konuştu. Sensburg, propaganda sayfalarını keşfedip, işaretleyen bir kontrol merkezi kurulması gerekip gerekmediği konusunun düşünülmesini talep etti.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann ise şöyle konuştu: “Sahte haberler, komplo teorileri, nefret ve kışkırtma ile mücadelede koalisyon hükümeti, yasal çerçeveyi tutarlı bir hale getirecek ve açıklar konusunda da keskinleştirecek. Facebook, yalan olduğu kanıtlanmış haberleri hızlı bir şekilde silme veya düzeltme konusunda sorumlu tutulmalı.”
ORTAK MÜCADELE EDİLMELİ
SPD, geçen hafta yaptığı açıklamada, diğer partileri yalan haberlere karşı dayanışmaya çağırarak, haberlerin gerçekliği konusunda şüphe bulunduğunda bu haberlerin siyasi rakiplere karşı kullanılmasından vazgeçilmesini istemişti.
SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’de Twitter’dan yaptığı çağrıda, “Biz SPD olarak demokratlardan ‘Social Bots’ gibi kitleleri yönledirme amacı taşıyan programlara karşı dayanışma sergilenmesi ve sahte haberlere karşı ortak mücadele edilmesini talep ediyoruz” demişti.
ABD’deki başkanlık seçimleri öncesinde de Rus internet korsanlarının seçimlere müdahale etmek için çaba gösterdiği iddiası ortaya atılmış, Demokrat aday Hillary Clinton’ın seçim kampanyasını yürüten John Podesta’nın elektronik postalarının Rusya tarafından ele geçirildiği iddia edilmişti.