Almanya’da nükleerden çıkma telaşı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da nükleerden çıkma telaşı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2022 07:00

Almanya, uzun ve sancılı bir sürecin ardından nükleerden çıkış planından geri adım attı. Hürriyet konuyu muhataplarına, ülkedeki aktif üç santralin işletmecilerine sordu.

Haberin Devamı

UKRAYNA savaşıyla tırmanışa geçen enerji fiyatları Almanya’yı politikalarını gözden geçirmeye itti. Kömür ve nükleer karşıtı Yeşiller’in iktidar ortağı olduğu bir dönemde önce, bazı kömür santrallarının üretime dönmesinin önünü açan Berlin, şimdi de tartışmalı nükleer politikasında zorunlu bir değişiklik yaptı. Hafta başında Başbakan Olaf Scholz, aktif durumdaki son üç santralın 2023’ün 15 Nisan’ına kadar elektrik üretimine devam etmesini istedi. Söz konusu santralların bu yılın sonunda kapatılmasını planlanıyordu.

YENİ YAKIT YOK

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Almanya’nın kuzeyindeki ‘Emsland’ nükleer santralının işletmecisi RWE şirketi, “Santralı 15 Nisan’a kadar çalışır tutmak için derhal gerekli önlemleri alacağız” dedi. Yeni nükleer yakıt temin etmeyeceklerini vurgulayan şirket, “Emsland mevcut yakıtıyla nisan ortasına kadar elektrik üretebilir” değerlendirmesini yaptı.

ERKEN PAYDOS

Haberin Devamı

Güneydeki ‘Isar 2’ santralının sahibi PreussenElektra ise 31 Aralık sonrasında üretime devam edebilmek için reaktörün bakıma gireceğini kaydetti. Santralın bir hafta süreyle şebekeden kesileceği bilgisini veren şirket, mevcut yakıt ile Scholz’un öngördüğünden bir ay öncesine, yani Mart 2023’e kadar üretim yapabileceklerini aktardı. Güneydeki ‘Neckarwestheim 2’ santralının işletmecisi EnBW ise uzatma için yasal düzenlemenin geciktiğine dikkat çekti. Yine de santralda, nisana kadar üretimin sürmesi bekleniyor.

Bilgi notu: 2011’deki Fukuşima faciası sonrası nükleeri terk etme kararı alan Almanya’da aktif üç santral kaldı. Bunlar halihazırda ülkenin toplam elektrik üretiminin yüzde 6’sını karşılıyor. Geçen yıl bu oran yüzde 12 civarındaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!