Güncelleme Tarihi:
ALMANYA geçen ekim ayında birleşmenin 25’inci yılını kutladı. Birleşik Almanya ekonomide, dünya siyasetinde 25 yılda tam bir güç haline geldi. Ama farklı ırk, din ve görüşlere karşı hoşgörüsüzlük hızla atağa geçti. İki Almanya arasındaki refah farkı, öfkeyi yabancılara yönlendirdi. Hükümetin bu konuda hazırladığı rapor ve istatistikler raporu endişe verici.
Raporun oluşması bir buçuk yıl sürdü. Merkel hükümeti, “Almanya’da hayat kalitesini yükseltmek için ne yapabiliriz?” sorusuyla geçen yıl nisan ayında bir kampanya başlattı. “Vatandaş diyaloğu-Almanya’da iyi yaşam” adlı kampanyayla Başbakan ve bakanlar halkın önüne çıkarak, “Hayat kaliteniz için en önemli şey nedir, bize anlatın” dedi. Kimi, küçük yerleşim yerlerinde yaşayan yaşlı insanların tedavi için büyük kentlere gitme eziyeti yaşadığını, kimi eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini anlattı. Kameralar önündeki halkla buluşmalarda en çok hafızalarda kalan, Merkel’in ağlattığı Filistinli genç mülteci kız Reem Sahwil olayı oldu.
GELECEĞİM BELİRSİZ
Mülteci kız Reem, Merkel’e, “Benim Almanya’daki geleceğim belirsiz. Her gün sınırdışı korkusuyla yaşıyorum” diye yardım istedi. Merkel’in, “Herkes Almanya’ya gelirse, Almanya bunu kaldıramaz” sözleri üzerine genç kız gözyaşlarına boğuldu. Merkel kariyerinin en zor anlarını yaşadı, genç kıza umut vermediği için de acımasız olarak eleştirildi. Almanya’da İyi Yaşam kampanyası ekim ayında sona erdi. Hükümet kampanyanın sonuçlarını bir rapora döktü ve bugün bakanlar kurulunda raporu görüşecek. Kampanyanın bazı sonuçları kamuoyuna sızmaya başladı. İnternet sayfasında insanların şikayetlerine bakıldığında, Almanya çalışkanlığı, dürüstlük erdemleriyle Almanya olarak kalmalı. Almanya yabancılaşmamalı. Uyum sağlayamayan yabancılar alınmamalı. Mülteci akınından beri Almanya’da sokaklar artık güvenli değil, şikayetleri öne çıkıyor.
KORKUTAN ARTIŞ
Raporda en korkutucu olan ise istatistikler. Almanya’da milliyeti, dini ve ten renginden dolayı yaşanan suç olaylarındaki artış endişe verici. Passauer Neue Presse Gazetesi’nin hükümetin raporuna dayanarak verdiği habere göre farklı görüş, ırk ve din düşmanlığına dayalı saldırılarda bir önceki yıla kıyasla artış yüzde 77.
2015 yılında farklı siyasi görüşe, dine ve ırka sahip insanlara yönelik 10 bin 300 suç işlendi.
En büyük rekor ise yabancı düşmanlığında. 2001 yılından bu yana ırkçı ve yabancı düşmanı saldırılar yüzde 116 oranında arttı. Sosyal medyada kin suçları yüzde 176 artış kaydetti. Küreselleşen birleşik Almanya yabancıya daha çok yabancılaşıyor.