Güncelleme Tarihi:
BERLİN’de temaslarını tamamlayan TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri Berlin Büyükelçiliği’nde Türk basın mensuplarına, görüşmelerle ilgi bilgi verdi. Dışişleri Komisyon Başkanvekili AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, görüşmelerde mülteci sözleşmesi ve vize serbestisinin gündeme geldiğini söyledi ve şöyle dedi:
“Bu konuda hükümetin tavrı açık. Biz bu anlaşmanın bizim tarafımızdan yapılması gerekenlerini yaptık. Sizden vize serbestisini bekliyoruz. Vize serbestisi olmazsa, anlaşma çöker, diye kendilerine açık ve net bir şekilde belirttik. Mülteci konusunda en sıkışık ve AB’de en güçlü ülke de Almanya olduğu için, Almanya bu konuda gerekli baskıları yaparak, vize sözleşmesini imzalama konusunda diğer ülkeleri ikna edebilir. Umudumuz odur. Olmazsa, mülteci anlaşmasının da çökeceğini açıkça belirttik.”
ALMANLAR ‘ÖNÜMÜZE BAKALIM’ DİYOR
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanvekili Cemalettin Kani Torun, görüştükleri Alman mevkidaşlarında darbe girişimi sonrasının Türkiye fotoğrafını ise şöyle anlattı:
“Darbe girişimi ciddi bir sürpriz olmuş. Türkiye’nin geldiği nokta açısından bunu beklemiyorlardı. Özellikle terörist örgüt FETÖ konusunda kafaları net değil. Darbe girişimi sonrasında açığa ve gözaltına almalar konusunda endişelerini belirttiler. Biz de açıklamalar getirdik. Özellikle Dışişleri Komisyonuyla yaptığımız görüşmede Almanlar, ‘Bunlar artık oldu bitti. Şimdi önümüze bakalım’ diyorlar. Özellikle mülteci konusu ve Irak ve Suriye’de olan hadiseler konusunda beraber bir şeyler yapalım görüşündeler.”
FETÖ’DE KAFALAR NET DEĞİL
CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ve MHP Milletvekili Mehmet Günal, darbe girişimi konusunda Almanya’da bir kafa karışıklığı olduğunu belirttiler. CHP Milletvekili Salıcı şöyle dedi:
“Aslında güçlü olduğumuz nokta, birbirini geçmişte kıyasıya eleştirmiş olan iktidar ve muhalefet partilerinin birlikte buraya gelmiş olmaları. Şimdiye kadar böyle bir tablo oluşmadı. Biz CHP olarak, bundan sonra da Türkiye’nin temel meselelerinde, demokrasinin korunmasında ve ilerletilmesinde, AB ile yürütülen üyelik müzakereleri sürecinde bu tablonun korunması gerektiğini düşünüyoruz. Almanya’da farklı görüşler var. 15 Temmuz’un bir darbe girişimi olduğuna dair yeterince ikna olmamış kesimler var.”