Güncelleme Tarihi:
Türkiye’den 3 milyon insanının yaşadığı Almanya’da medyanın Türkiye’ye ilgi duyması ve kamuoyunu bilgilendirmesi biraz geç de olsa sevindirici. Ama bu bilgilendirme ne kadar objektif?
***
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasa referandumu için Almanya’ya gelerek kampanya yapacağı haberi büyük gürültü kopardı. Türk makamları böyle bir geziyi doğrulamadığı, Alman makamları da “Bize yansımış resmi bir talep yok” dediği halde, medya günlerce bu konuyu tartıştı. Almanya’dan bazı politikacılar, geçen seçimlerde Türkiye’ye giderek, kendilerine yakın partilere seçim desteği verdiler. Ama aynı politikacılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da konuşma yapmasına karşılar.
***
Spiegel dergisi son sayısında “Türkiye ekonomik krize karşı Almanya’dan yardım diledi” başlıklı bir haber yayınladı. Konu şu: Önceki hafta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’yi Berlin’de ziyaret etti. Görüşme basına kapalıydı ve açıklama yapılmadı. Spiegel bu görüşmeyi, “Ankara ekonomik çöküşü frenlemek amacıyla yabancı ülkelerde destek arayışına çıktı” diye verdi. Habere göre Başbakan Yardımcısı Şimşek, bu amaçla Berlin’e geldi ve Alman Maliye Bakanı Schaeuble’ye Türkiye’de ekonomiyi istikrara kavuşturmak için nasıl katkıda bulunacaklarını sordu.
Bu konu Berlin’de hükümetin basın toplantısında da gündeme geldi. Alman Maliye Bakanlığı sözcüsü, görüşme gizli olduğu için bu konuda bilgi veremeyeceklerini söyledi.
***
Bir ülkenin ekonomisi hakkında bu tür güven sarsıcı haberlerin zararını bir kenara bırakalım. Spiegel’in haberinde ayrıca bir kaynak da belirtilmiyordu. Görüşmeye katılan Türk diplomatik kaynaklarına sordum. Türkiye Almanya’dan böyle bir ekonomik destek istedi mi? Cevap, “Kesinlikle hayır...”
Başbakan Yardımcısı Şimşek’in ziyaret sebebini sordum: Cevap: Başbakan Merkel’in şubat ayı başındaki Türkiye ziyaretinde ele alınan kalkınma teşvikiyle ilgili işbirliğini görüşmek için geldi. Ayrıca iki ülke arasında kasım ayında ticaret hacminde artış var. Sadece Almanya değil, Türkiye’nin kasım ayında AB’ye ihracatı bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6.6 oranında artmış. İthalatında ise yüzde 2 azalma var. Buna rağmen iki ülke arasındaki ilişkiler zor bir dönemden geçiyor. Gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması bu ilişkileri daha da gerecek. Hatta Türkiye’de anayasa referandumu ve Almanya’da genel seçimlere kadar ilişkilerin daha da gerilebileceği endişesi var. Ama seçimlerden sonra tekrar bir yumuşama dönemine girileceği bekleniyor. İki tarafta da diplomatlar bu dönemi aşıncaya kadar gerginliği tırmandırmamak için aşırı çaba ve özen sarf ediyor.