Güncelleme Tarihi:
'SIĞINMACI KRİZİNDE ALMANYA'NIN KATKISI'
Bu yıl öne çıkan talepler arasında "daha insani bir sığınmacı politikası izlenmesi" geliyor. Avrupa'ya yüz binlerce sığınmacının ulaşmaya çalışmasının nedenlerinin olduğu, bunda Almanya'nın izlediği politikaların da katkısı olduğu belirtiliyor.
Paskalya yürüyüşlerinde öne çıkan diğer talepler ise Almanya'nın askeri misyonlarına son verilmesi, silah ihracatının durdurulması ve Avrupa'daki tüm nükleer silahların geri çekilmesi olarak sıralanıyor.
TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN'A ELEŞTİRİ
Federal hükümetin bölgede istikrarın sağlanmasında partner olarak gördüğü Suudi Arabistan ve Türkiye gibi ülkeler de eleştirildi.
Sözkonusu ülkelerin sorunların çözümüne barışçıl katkı sağlamadıkları, izledikleri politikalarla "tehlikeli kundakçı" gibi davrandıkları ileri sürüldü. Savaş yerine barış mantığının işler hale gelmesi gerektiği, iltica ve savaş nedenleriyle mücadelenin güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
NÜKLEER SİLAHLANMA YARIŞININ ETKİSİ
1970'li yıllarda paskalya yürüyüşlerine ilgi azalmaya başladı. Willy Brandt liderliğindeki koalisyon hükümeti Sovyetler Birliği, Polonya ve Almanya Demokratik Cumhuriyeti ile antlaşmalara dayalı yumuşama politikası uygulamaya başladı. Bütün bu gelişmeler kamuoyunun nükleer savaş korkusunu azaltmıştı.
Nükleer silahlanma yarışının yeniden hızlanması 1980'li yıllarda Almanya'daki en büyük barış hareketinin doğmasına ve paskalya yürüyüşlerinin yeniden canlanmasına yol açtı.