Güncelleme Tarihi:
Almanya'da hükümet ve resmi kurumlar şimdiye kadar DİTİB'i muhatap alıyordu. İslam dini derslerinde, Müslümanların yeni haklar kazanması için eyalet hükümetleriyle devlet sözleşmelerinde DİTİB dini cemaat olarak tanınıyordu. Ancak bu süreç birden değişmeye başladı ve Almanya'da en büyük İslam dini cemaati olan DİTİB muhatap olmaktan çıkarılmak isteniyor.
Türk hükümetine bağımlı olduğu ileri sürülerek, kamuoyunda, DİTİB, Türk hükümetinin Almanya'daki kolu olarak gösterilmeye çalışılıyor. Buna gerekçe olarak, DİTİB, camilerindeki imamların Türkiye'den Diyanet tarafından gönderildiği, maaşlarını da Diyanet'in ödediği, böylece Diyanet'e bağımlı olduğu gösteriliyor. Ayrıca Diyanet'in Türkiye'de Başbakan'a bağlı olduğuna dikkat çekiliyor.
GÖZDEN GEÇİRİYORUZ
Bütün bunlar daha önce de biliniyordu. Ancak darbe girişiminin hemen ardından böyle bir tartışmanın başlatılması dikkat çekiyor. Aşağı Saksonya Eyaleti'nde DİTİB'le devlet sözleşmesi görüşmelerinden CDU’nun çekilmesinin ardından Rheinland Pfalz Başbakanı SPD’li Malu Dreyer de İslam din dersleri için DİTİB'le görüşmelere devam edip etmeyeceklerini gözden geçireceklerini söyledi. Dreyer, din derslerini sadece eyaletin öğretmenlerinin vereceğini vurguladı.
Eleştiriler karşısında savunmaya geçen DİTİB, Türk hükümetine bağlı olduğu suçlamalarını kesin bir dille reddediyor. DİTİB, camilerindeki din görevlilerini Türkiye'den Diyanet'in göndermesini, Diyanet'le işbirliği olarak savunuyor.