Güncelleme Tarihi:
Almanya'da 1913 yılından beri geçerli olan kana dayalı vatandaşlığın yerine ilk kez doğulan ve yaşanılan yere dönük vatandaşlığı içeren tasarı Eyaletler Meclisi'nden de geçti. Yasa, Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra 1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe girecek.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Birlik 90/Yeşiller'den oluşan koalisyon hükümetinin hazırladığı Alman Vatandaşlık Yasası'nda değişiklik içeren tasarı daha önce de Federal Meclis'te onaylanmıştı.
Yeni yasaya göre; 1 Ocak 2000'den itibaren yabancı ailelerin Almanya'da dünyaya gelecek çocuklarına doğuştan Alman vatandaşlığı hakkı verilecek. Bu haktan yararlananların 23 yaşına kadar tek vatandaşlıkta karar kılması gerekiyor. Yani uzun dönemde ‘‘çifte vatandaşlık’’ söz konusu değil. Koalisyon hükümetinin hedefi ise çifte vatandaşlıktı. Yeni yasa ayrıca, 1 Ocak 2000'de 10 yaşın altında olan çocukların başvuru yapılması halinde Alman vatandaşı olmasını öngörüyor.
Eyaletler Meclisi'nde tasarının oylanmasından önce yapılan konuşmalarda partiler arasında tartışmalar yaşandı. Bavyera eyaletinin aşırı sağcı Başbakanı Edmund Stoiber, bu yasa yüzünden Alman ulusunun kimliğinin değişeceğini ileri sürdü. Stoiber, ‘‘İktidara geldiğimiz zaman bu yasayı iptal edeceğiz’’ dedi.
AVRUPA’YA UYGUN
İçişleri Bakanı Otto Schily ise değişen Avrupa'da birden fazla vatandaşlığı içeren bir vatandaşlık yasasını gerçekleştirmenin kaçınılmaz olduğu görüşünü yineledi. Yıllardır bu ülkede yaşayan, bu ülkede geçerli yasalara saygı gösteren Almanya ve Alman toplumunun kalkınmasına katkıda bulunan insanların çocuklarına doğuştan Alman vatandaşı olma hakkı verilmesinden daha doğal bir şey olamıyacağını söyledi.
Schily, Bavyera Başbakanı'nın Alman toplumunun başka ırktan insanlarla karışacağından korktuğunu dile getirerek, globelleşen dünyada böyle bir düşünceye yer olmaması gerektiği görüşünü de vurguladı.