AA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2007 14:59
Almanya Türk Toplumu (TGD), Alevilere yönelik ön yargıları körüklediği gerekçesiyle Alman 1. televizyon kanalı ARD'de dün akşam yayınlanan “Tatort” adlı polisiye dizisinin bu bölümünü sert bir dille eleştirdi.
TGD Genel Başkan Yardımcısı Şeref Erkayhan, yazılı açıklamasında, dizinin dünkü bölümünün Alevilere yönelik ön yargıları körüklediğini belirterek, ARD ve diziyi hazırlayan Kuzey Almanya Televizyon ve Radyo Kurumu NDR'yi, Almanya'da yaşayan farklı inanç gruplarından olan insanların duygularını dikkate alan programlar yapmaya çağırdı.
Erkayhan, “Wem Ehre gebührt” (Namusuna layık olmak) adlı bölümde ilgili olarak, şunları kaydetti:
“8 milyon izleyiciye ulaşan bir yapım olan Tatort dizisinde, bu konunun bu denli ön yargılara dayanarak işlenmesi, ARD ve NDR'nin uyum konusundaki samimiyetsizliğini göstermektedir. Kamuya ait olan ARD ve NDR, uyum konusunda, sorumluluklarının bilincinde programlar yapmalılar, toplumun her kesimine birleştirici mesajlar göndermelidirler. ARD ve NDR'nin bu diziyle 8 milyon insana gönderdiği bu çarpık mesaj, ancak bundan sonraki yapımlarda konuya gösterilecek özenle düzeltilebilir. Kamuya ait televizyonlar, bu gibi hataların bir daha gerçekleşmemesi için farklı inanç gruplarından oluşan uzmanların yer aldığı danışmanlar grubu kurmalı ve buna benzer yapımlar öncesi fikir almalıdırlar. Bu gibi dizilerde rol alan sanatçılarımızın da, farklı inanç gruplarının hassas olduğu noktaları dikkate almaları etkili olacaktır.”
Hamburg kentindeki NDR binası önünde de dün toplanan bir grup Alevi, dizinin dünkü bölümünün yayına sokulmaması yönünde protesto gösterisi yapmıştı.
Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble'yi de Müslümanlar üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçlarını çarpıtarak açıklama yapmakla eleştiren Erkayhan, şunları kaydetti:
“Kurban Bayramı'nın ilk gününde Schaeuble'den bayram kutlama mesajı bekleyen Müslümanlar, Schaeuble'nin, Almanya'daki Müslümanlarla ilgili bir araştırmanın sonuçlarını içeriğinden farklı, neredeyse çarpıtarak vermesiyle sarsıldılar. Araştırma sonuçlarının yanlış yorumlanması, Müslümanları adeta demokrasi karşıtı ve İslamiyet'i de adeta bir sorun haline getirmektedir.”
Erkayhan, bu gelişmelerin Kurban Bayramı zamanında olmasının, ülkede yaşayan Müslümanların kültürlerine değer verilmediğini ve saygı gösterilmediğini gözler önüne serdiğini kaydetti.
Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, araştırmanın ön sözünde “ciddiye alınması gereken bir İslamcı radikalleşme potansiyelinin mevcut olduğuna” dikkati çekmiş, ancak radikalleşmenin ve demokrasiye karşı çıkan Müslüman olmayan insanlar arasında da bu oranın yüksek olduğuna değinmediği gerekçesiyle Almanya Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM) tarafından da eleştirilmişti.