Almanya: Ülkemizdeki ajanlarınızın adlarını verin

Güncelleme Tarihi:

Almanya: Ülkemizdeki ajanlarınızın adlarını verin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2014 20:47

Almanya'nın, ABD ile yaşadığı casusluk krizi sonucu olarak ülkedeki tüm yabancı büyükelçiliklerden temsilciliklerdeki tüm ajanların isimlerini açıklamasını istediği bildirildi.

Haberin Devamı

Spiegel dergisinin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı ülkedeki tüm büyükelçiliklere “sözlü nota” göndererek Almanya'da bulunan tüm gizli servis personelinin isim listesini istedi. Bu talepte açık bir şekilde konsolosluklar, kültür enstitüleri ve Almanya'da konuşlandırılmış askeri birliklerde çalışan muhtemel gizli servis çalışanların isimlerinin de istendiği belirtilen haberde, alışılmışın dışındaki bu adımla Alman hükümetinin ülkede bulunan gizli servis çalışanlar konusunda saydamlık sağlamayı hedeflediği kaydedildi.

Haberde, bu talebin arkasında "ABD'nin en azından resmi olarak ülkede bulunan gizli servis personelinin isimlerini açıklamayı reddetmesine karşı bir kızgınlığın yattığı" ifade edildi. Büyükelçiliklerde, ilgili ülkelerin istihbarat personelinin çalıştığı, bunların kısmen resmi olarak akredite olduğu, diğerlerinin ise askeri ataşe, memur veya kültür enstitülerin personeli olarak çalıştığına dikkati çekilen haberde, Almanya'da en fazla Rusya, Çin ve ABD ajanının bulunduğu belirtildi. Haberde, Almanya'da diplomatik pasaportla çalışan ABD'li ajan sayısının yaklaşık 200 olduğu kaydedildi. Söz konusu sözlü nota gönderilen tüm diplomatik temsilciliklerin bunu cevaplamasını bekleyen Dışişleri Bakanlığı, bu girişimin hedefi olarak Alman hükümetiyle elçilikler arasında ortak durum tespitinin yapılmasını gösterdiği ifade edildi.

Almanya'nın bu şekilde faaliyetlerini ortaya koymaları için gizli servisler üzerindeki baskıyı artırmak istediği belirtilen haberde, bu adımın tüm ilgili bakanlıklarla ve başbakanlıkla koordine edildiği vurgulandı. Sözlü notaya paralel olarak İçişleri Bakanlığı da karşı istihbaratı iyileştirmek için tedbir listesi hazırladığı ve hükümetin, ABD gizli servisi CIA gibi partner ülkelerin gizli servislerinin izlenmesini de kararlaştırdığı kaydedildi. Bunun yanı sıra hızlı bir şekilde önemli bakanlıklara kriptolu telefon verilmesinin istendiği ve gizli belgelere ulaşabilen memurlar için güvenlik soruşturmasının arttırılmasının düşünüldüğü belirtildi.

Temmuz başında, Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) ve Savunma Bakanlığında çalışan iki kişinin ABD adına casusluk yaptıklarının ortaya çıkması, ABD ile Almanya arasında diplomatik krize yol açmıştı. Bunun üzerine Amerikan istihbaratının Berlin'deki en üst düzey temsilcisi Almanya'nın talebi üzerine ülkeden ayrılmıştı. ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ın bir yıl önce sızdırdığı gizli belgeler de Amerikan istihbaratının Başbakan Merkel'in cep telefonunu dinlediği, ABD'nin Büyükelçilik binasından da Alman hükümet binalarının ve çevresinin dinlendiği ortaya çıkmıştı.

ABD'nin dinleme faaliyetlerini aydınlatmaya çalışan Alman hükümeti, ülkenin iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen aracığıyla ABD Büyükelçiliği'nden ülkede ne kadar gizli servis personelinin diplomat olarak akredite olduğunu sormuş ancak bir cevap alamamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!