Almanya: Türkiye'de reform sürmeli

Güncelleme Tarihi:

Almanya: Türkiyede reform sürmeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2006 15:14

Türkiye'deki gelişmelere ilişkin olarak yarın açıklanacak İlerleme Raporu öncesinde Almanya'da Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yoğun bir tartışma başladı.

Haberin Devamı

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Bild gazetesine verdiği demeçte, “AB, Türkiye'yi hala üye olarak istiyor mu?” şeklindeki bir soruya karşılık şunları söyledi:

“Buna açıkça 'evet' diyorum. AB Komisyonunun raporu hiç şüphesiz hem olumlu, hem de olumsuz konulara dikkati çekecektir. Mesaj şudur: İlerlemelere rağmen, Türkiye'de hala büyük reform çabaları gerekli. Ancak şu da açıktır: Biz müzakerelerin başarılı olmasını istiyoruz. Bu Ankara'ya yönelik olarak, seçtiği yolda cesurca ilerlemesi için bir teşvik unsuru olmalıdır.”

AB için “Türklüğe hakaret” maddesinin Türk Ceza Kanunundan çıkartılmasının neden bu kadar önemli olduğu şeklindeki bir soruyu da Steinmeier, şöyle yanıtladı:

“Çünkü bu konuda düşünce özgürlüğü prensibi önemli. Avrupalılar için bu vazgeçilmez bir unsurdur. Bu nedenle Başbakan Erdoğan'ın söz konusu yasayı değiştirme yönünde verdiği sinyali memnuniyetle karşılıyorum. Şimdi önemli olan bu açıklamanın uygulanması.”

Haberin Devamı

Steinmeier, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da, şunları söyledi:

“Bu konuda bu yıl içinde bir uzlaşma sağlayabilmek için her türlü çabayı harcamalıyız. Türkiye, havaalanlarını ve limanlarını Güney Kıbrıs'tan gelen gemi ve uçaklara açmalı, AB de Kuzey Kıbrıs'la doğrudan ticaret yapma konusunda verdiği sözde durmalıdır. Tüm taraflar Finlandiya'nın arabuluculuk çabalarının başarılı olması için çaba harcamalılar.”

Başlangıçtaki coşkudan sonra şimdi tüm tarafların Avrupa yolunda henüz yapılacak çok iş olduğunun farkına vardıklarını ifade eden Steinmeier, Avrupa'da bazı çevrelerin Türkiye'nin AB üyeliğinin başarısız olacağı şeklinde bir intiba yaratmaya çalıştıklarını, bunun da Türkiye'de AB içinde istenmedikleri duygusu yarattığını, bu intibanın oluşmasına karşı mücadele edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Steinmeier, Türkiye'nin yaptığı siyasi reformları takdir ettiklerini ifade ederek, “Ancak bunlar yeterli değil. Hepimiz şimdi, Türkiye'deki zor reformları cesurca gerçekleştirmeye çalışanları desteklememiz lazım” dedi.

“TÜRKİYE EV ÖDEVLERİNİ YERİNE GETİRMELİDİR”

Başbakan Yardımcısı ve Federal Çalışma Bakanı Franz Müntefering de, Deutschlandfunk adlı radyoya yaptığı açıklamada, “Türkiye'yle ucu açık, ancak üyelik perspektifiyle müzakereler yapılması kararlaştırılmıştır” dedi.
Sosyal Demokratların bundan vazgeçmediğini belirten Müntefering, “Türkiye de ev ödevlerini yerine getirmelidir. Bizim tarafımızdan da Türkiye'nin AB'ye katılması için gerçek ve dürüst bir çaba gereklidir” şeklinde konuştu.
Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Stoiber ise Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Türkiye'yle müzakerelerin dondurulmasını istiyoruz. Bu, Türkiye'nin AB üyesi Kıbrıs'a (Rum kesimi) yönelik olarak sözlerinde durmaması ve olumsuz İlerleme Raporundan dolayı gerekli. Bu sorunlar çözülmeden Türkiye'yle diğer bir dosyanın görüşülmesine başlanmamalı.”

Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimini hala tanımamış olmasının kabul edilemeyeceğini ve anlaşmaların ihlali anlamına geldiğini öne süren Stoiber, ”Türkiye, tam üyelik yerine 'yoğun komşuluk politikasına' dahil edilmeli. Türkiye, bir Avrupa ülkesi değil, bu nedenle de müzakerelerin sonunda AB üyesi olamaz” iddiasında bulundu.

“YOLUN BAŞINDAYIZ”

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Kurt Beck ise Alman Haber Ajansına (DPA) yaptığı açıklamada, Türkiye'yle müzakerelerin kesilmesini büyük bir hata olarak gördüğünü belirterek, “Türkiye'nin üye olup olmayacağının belirleneceği bir yolun sonunda değil, henüz başındayız. Burada aşamalardan söz ediyoruz. Eğer bir aşamaya ulaşılamazsa ulaşmak için yeniden çaba harcanmalı” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'yle sürdürülen müzakerelerin başarısız olması durumunda Avrupa'yla İslam dünyası arasındaki köprüye ağır bir darbe vurulmuş olacağını ifade eden Beck, Türkiye'ye yönelik yaptırımlara da karşı olduğunu kaydetti.
Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti Grubu Başkanı Martin Schulz, ZDF televizyonunda yayınlanan “Morgenmagazin” programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin havaalanlarını ve limanlarını Kıbrıs Rum kesiminden gelecek uçak ve gemilere tümüyle açması gerektiğini belirterek, bunu yapmaması durumunda, kendisinin de aralarında bulunduğu Türkiye taraftarlarının baskı altında kalacağını söyledi.

Schulz, buna karşın Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan CSU Genel Başkanı Stoiber'in de daha fazla destek kazanabileceği uyarısında bulunarak, “Bu da Türkiye için iyi olmaz” dedi. Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz ise aynı programda yaptığı konuşmada, Türkiye'yle adil müzakereler yapılmasından yana olduğunu, ancak şu anda Türkiye'nin AB'ye girecek durumda olmadığını savundu. Polenz, Türkiye'de sürdürülen reformların geçen yıldan bu yana hızını kaybettiğini, Brüksel'de açıklanacak İlerleme Raporunun da daha çok bir ”durgunluk raporu” olacağını öne sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!