Almanya o tanka yeşil ışık yakmadı

Güncelleme Tarihi:

Almanya o tanka yeşil ışık yakmadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2023 07:00

Ukrayna’ya ana muharebe tankı desteğinin NATO savunma bakanları seviyesinde görüşüldüğü Ramstein Üssü’ndeki kritik toplantıda Kiev’in istediği karar çıkmadı. Berlin, Leopard 2 tankları ile ilgili bir karar alınmadığını belirtti.

Haberin Devamı

UKRAYNA savaşı kritik bir aşamaya doğru ilerlerken dün gözler Kiev’in ana muharebe tankı talebinin karşılanmasının ana gündem maddelerinden biri olduğu Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde yapılan toplantıdaydı. Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın temsil ettiği toplantının kilit ülkesi ise Ukrayna’ya gönderilecek en uygun tank olan Leopard 2’lere bir türlü yeşil ışık yakmayan Almanya oldu. Özellikle ABD’nin yoğun baskısı altında olan Almanya, Ukrayna’ya bu tanklardan göndermeme ya da diğer ülkelerin göndermesine izin vermeme yaklaşımını korudu.

TAVRINI DEĞİŞTİREBİLİR

Göreve yeni atanan Alman Savunma Bakanı Boris Pistorious, Ramstein’da yaptığı açıklamada, Leopard 2 ana muharebe tankları konusunda henüz karar alınmadığını, kararın önümüzdeki günlerde ya da haftalarda alınabileceğini söyledi. Ukrayna’ya tank gönderen ilk ülke olmak istemeyen Almanya, İngiltere’nin bu tabuyu yıkmasının ardından adım atmak yerine ABD’nin Abrams tanklarından göndermesini şart koşmuştu. Dün Pistorious’un, Alman Savunma Bakanlığı’na ne kadar tankın gönderilebileceği konusunda envanter çalışması yapma talimatını verdiğini söylemesi, bu toplantıda baskı altında geri adım attığı izlenimi vermek istemeyen Berlin’in tavrını değiştirme eğiliminde olduğunun işareti niteliğinde.

Haberin Devamı

Almanya o tanka yeşil ışık yakmadı

ZELENSKİ: HIZLANMALIYIZ

Toplantının başında konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, müttefiklere destekleri için teşekkür etti ancak, hızlı bir şekilde, daha fazlasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Kremlin’in kaybetmesi gerektiğini belirten Zelenski, “Hızlanmak zorundayız. Zaman bizim silahımız olmalı” diye konuştu. Rusya’nın yeniden toparlandığını, asker topladığını ve elindeki unsurları arttırmaya çalıştığını söyleyen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de, “Bu yavaşlama zamanı değil. Daha derine inme zamanı. Ukrayna halkı, Kremlin ve tarih bizi izliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

RUSYA ÖNEMSEMİYOR

Tanklar son günlerde gündemden düşmese de Moskova, bunların yaratacağı etkiyi önemsemeyen bir yaklaşım içinde. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Bu tür teslimatlar temelde hiçbir şeyi değiştiremez, Ukrayna için yeni sorunlar yaratacaktır” dedi. Peskov, Batılı ülkelerin savaş alanında olası bir Ukrayna zaferi yanılsamasına kapıldığını söyledi.

NEDEN LEOPARD 2

Modern ana muharebe tankları Ukrayna’nın şu aşamada sahadaki en önemli eksiklerinden. Kiev’in tank ihtiyacı 300, zırhlı muharebe aracı ihtiyacı ise 600 civarında. Talep edilen tank sayısı dikkate alındığında en elverişli model Alman yapımı Leopard 2. Bu tanklar, ateş gücü, hareket kabiliyeti ve korumayı bir araya getirmesi açısından avantajlı. Avrupa’da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 ülkenin envanterinde yer alan bu tankların sayılarının 2 binden fazla olması da tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden.

Haberin Devamı

ABD ABRAMS TANKI YOLLAMIYOR

İngiliz Challenger, Fransız Leclerc ve İtalyan Ariete tankları Leopard 2’lere belli ölçüde alternatif olabilecek unsurlar ancak sayıları yetersiz. Mevcut ortamda en elverişsiz alternatiflerden birisi ise Amerikan yapımı Abrams ana muharebe tankları. ABD, kapasitesi çok yüksek olsa da bu tankların Ukrayna’ya uygun olmadığı görüşünde.

Almanya o tanka yeşil ışık yakmadı

SİLAH DESTEĞİ YAĞDI

Birçok ülke Ukrayna’ya ek askeri destek açıkladı:

ABD: 2.5 milyar dolarlık askeri yardım paketinde yüz kadar Stryker ve ek Bradley zırhlı araçları yer alıyor. Washington’un, GLSDB güdümlü füzeler göndermesi de gündemde.

Haberin Devamı

İngiltere: AS90 tipi kundağı motorlu topçu silahları, İHA’lar, 100 bin top mermisi, 6 yüz Brimstone güdümlü füze.

Almanya: 40 adet Marder piyade savaş aracı ve 7 adet Marder tıpı zırhlı araç.

İsveç: Archer top sistemleri, 50 adet CV-90 zırhlı muharebe aracı, NLAW tanksavar füzeler.

Danimarka: 19 uzun menzilli Ceasar tipi obüs.

Kanada: 200 Senator zırhlı araç.

Estonya: Onlarca FH70 ve D30 obüsler, top mermileri, Carl-Gustaf M2 tanksavar bomba atarlar.

Letonya: Omuzdan ateşlenebilen Stinger füzeleri, iki M17 helikopter, otomatik tüfekler, insansız hava araçları.

Litvanya: L70 uçaksavarlar, iki Mi-8 helikopter.

Polonya: S-60 uçaksavarlar ve 70 bin uçaksavar mermisi. 

 

Haberin Devamı

‘ABD’Lİ GENERAL: RUSYA’YI BU YIL DURDURMAMIZ ZOR’

Almanya’daki Ramstein Üssü’nde düzenlenen zirvenin toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Rusya’yı bu yıl Ukrayna’dan askeri olarak çıkarmanın çok zor olduğunu söyledi. Savaşın çok geniş bir cephe hattında sürdüğünü ve Ukrayna topraklarında çok sayıda Rus askeri bulunduğunu vurgulayan Milley, “Askeri açıdan baktığımızda bu yıl Rusya’nın işgal ettiği alandan Rus güçlerini askeri olarak çıkarmanın çok zor olduğu görüşümü koruyorum. Bunun zor olması imkânsız olduğu anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı. Kiev yönetimine verilen askeri desteğin sürdürülmesinin, Ukraynalıların kendilerini savunmaları için önemli olduğunu söyleyen Milley, “Tarihteki birçok savaş gibi bu savaş da bir müzakere masasında bitecek” dedi.

 

MOSKOVA’YA SAVUNMA FÜZELERİ YERLEŞTİRİLİYOR

RUSYA’nın Moskova’daki bazı savunma ve idari binaların çatılarına hava savunma sistemleri konuşlandırıldığı bildirildi. Söz konusu gelişme, Kremlin’in Rusya’nın başkentine yönelik olası bir hava saldırısına hazırlandığı yorumlarına sebep oldu. Sosyal medyada önceki gün yayınlanan fotoğraflarda, Moskova Nehri boyunca Rusya Savunma Bakanlığı tarafından kullanılan sekiz katlı bir binanın çatısına “Pantsir-S1” hava savunma sisteminin kurulduğu görüldü. Başka bir videoda ise, hava savunma sisteminin Kremlin’in 4 kilometre güneydoğusundaki Moskova’nın Taganka semtindeki eğitim binasının çatısına yerleştirildiği yer aldı. Rus askeri yetkilileri, füze sistemlerinin kurulduğunu doğrulamadı. Ancak Rus basını son haftalarda Moskova’da uzun menzilli S-400 füze sistemlerinin konuşlandırıldığına dair haberler yaptı. S-400 ve Pantsir-S1 sistemleri genellikle birlikte kullanılıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!