Almanya Nazi kurbanlarına ödeme yapacak

Güncelleme Tarihi:

Almanya Nazi kurbanlarına ödeme yapacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2001 00:00


Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, 2.Dünya Savaşı sırasında ülkede zorla çalıştırrılan ''köle işçilerin'' ABD'de bazı Alman şirketlerine yönelik açtıkları toplu tazminat davalarının geri çevrilmesinin bu şirketlerin hukuki açıdan güvence altına alınmış olduklarını gösterdiğini belirterek, ''Artık Nazi dönemi kurbanlarına ödeme yapmaya başlayabiliriz'' dedi.

Alman şirketleri de ABD'deki gelişmelerden sonra ''köle işçilere''tazminat ödenmesi için kurulan fona kendi payları olan 5 milyar markı ödeyeceklerini açıkladıkları için, Federal Meclis'in gelecek hafta ödemeleri onaylaması durumunda ''köle işçilere'' tazminatların ödenmesine başlanabilecek.

Federal Meclis Başkanı Wolfgang Thierse, Alman şirketlerine hukukigüvence verilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ödemekararının mecliste onaylanmasından sonra, bugün hala hayatta olan yaklaşık 1.5 milyon ''köle işçiye'' hızlı şekilde tazminat ödenmesi çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, mecliste ''formalite icabı'' onaylanacak kararın önünde hiçbir engel kalmadığını belirterek, ''Hükümet ile bazı Alman şirketleri tarafından ortaklaşa yapılan bu jesti gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyorum'' dedi.

İçişleri Bakanı Otto Schily, hükümetin tazminatların ödenmesi konusunda görevlendirdiği Otto Graf Lambsdorff'un önemli bir iş başardığını vurgulayarak, ''Zorlu bir mücadeleydi ve gereğinden fazla sürdü'' diye konuştu.

Polonyalı ''köle işçilerin'' temsilcileri, Almanya'da tazminat ödemelerine başlanması konusunda anlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken, Çek Cumhuriyeti'nin hükümet danışmanı Jiri Sitler de ''Bu çok iyi bir haber, ancak Alman şirketleri şimdi verdikleri sözleri gerçeğe dönüştürmeliler'' dedi.

Tazminat Fonu'na Alman hükümetinin ve bazı Alman şirketlerinin 5'er milyar mark ödemeleri kararlaştırılmış, ancak şirketler ödemelerebaşlamadan önce ABD'deki toplu tazminat davalına karşı hukuki güvence talep etmişlerdi.


Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!