Güncelleme Tarihi:
***
Yapılan kamuoyu yoklamalarının detayına bakıyorum.
İslam’ı tehdit ve tehlike olarak gören Almanların yarıdan fazlası İslam hakkında bilgi sahibi değil.
Yüzde 62’sinin Müslümanlarla hiç kişisel ilişkisi olmamış.
Müslüman komşuları da yokmuş.
Bu da gösteriyor ki, Almanya’da Müslümanlara karşı tam bir önyargı hakim.
Resmi verilere göre 82 milyon nüfuslu Almanya’da 4.3 milyon civarında Müslüman yaşadığı halde “Kendimi kendi ülkemde yabancı hissediyorum” yaklaşımı sergileyenleri anlamak ise hiç mümkün değil.
Nasıl olur da 4.3 milyon Müslüman 70 milyonun üzerindeki insanı kendi ülkesinde yabancı hissettirir?
İşte böyle karamsar bir ortamda Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier yüreklere su serpti.
***
Cumhurbaşkanı Steinmeier, geçen hafta farklı uluslardan, farklı mezheplerden Müslüman gençlerin kurduğu JUMA (Jung, muslimisch, aktiv) (Genç, Müslüman, aktif) derneğinin Rotes Rathaus (Kırmızı Belediye) olarak bilinen Berlin Eyalet Başbakanlığı’nın salonlarında verdiği iftara katıldı.
Konuşmasının başında bir anekdot anlattı.
“Çarşamba günü Hannover’de sığınmacılara dönük şahane çalışmalar yapan insanlarla birlikteydim. Türk kökenli Alman vatandaşı biriyle konuştum. ‘30 yıldır burada yaşıyorum. Alman vatandaşıyım. Ama hala da buraya ait olmama hissi uyandırılmasına kızıyorum. Aktif sendikacı olarak geçen yıl İngiltere’ye gidip oradaki İngiliz sendikacı arkadaşlara Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma (Brexit) fikrinden vazgeçmeleri telkininde bulundum. Bunun üzerine bana ‘Scheiss Deutscher ‘ (Pis Alman) dediler. İşte o zaman ilk defa buraya, Almanya’ya ait olduğumu hissettim’ dedi.”
Ve ekledi:
Almanya son on yıllardır Türkiye’den, Güney Avrupa’dan, Balkanlar’dan gelen milyonlarca insanın vatanı oldu.
Alman Cumhurbaşkanı, JUMA bünyesindeki genç insanların “Biz bu toplumun bir parçasıyız” diyerek Almanya’yı birlikte şekillendirmek için önemli katkılarda bulunduklarının altını çizdi.
“Sizlerden rica ediyorum, gelecekte de kapıları açan siz olun. Toplumsal birlikteliği hep birlikte gerçekleştirelim. Sizlere ihtiyacımız var. Sizlere teşekkür etmek için buraya geldim” dedi.
***
JUMA’nın kurucuları arasında yer alan ve bir dönem Berlin’in eski İçişleri Senatörü Ehrhart Körting’le uyum alanında yoğun çalışmalar yapan, Steinmeier’in Federal Dışişleri Bakanlığı döneminde de Basın Sözcü Yardımcısı olarak görev yapan Filistin kökenli Sawsan Chebli de, göçmen kökenlilerin de “artık buralı” olduklarının altını çizdi.
Filistin kökenli sığınmacı bir çiftin çocuğu olarak Berlin’de dünyaya gelen ve Berlin Eyaleti’nin Federal İlişkilerden Sorumlu Devlet Sekreteri olarak görev yapan Sawsan Chebli, Müslümanların da, İslam’ın da Almanya’ya ait olduğunu söyledi.