Güncelleme Tarihi:
İki taraf da ilişkilerde yaşanan sıkıntıların, iki başkentin “birbirleriyle konuşma yerine, medya üzerinden mesaj göndermeyi” tercih etmelerinden kaynaklı iletişim eksikliğine dikkat çekti.
İki ülke bakanları, ilişkileri daha da ileriye götürme ve Türkiye’nin AB istikametine katkı sağlayacak adımlarına Berlin yönetiminin mümkün olan desteği vermesi yönünde görüş birliğine vardı. Maas’ın ziyaretinin önemli olduğu kadar ilişkilere “yeniden coşku ve heyecan katacak” düzeyde olduğu vurgulandı. Yetkililer, iki tarafın birbirini dinleyerek anlamaya çalıştığını, görüşmelerde yapıcı bir tutum sergilendiğini, bu durumdan tarafların son derece memnun kaldığını bildirdiler.
AB İSTİKAMETİ
Çavuşoğlu ve Maas’ın bu kapsamda, “artık birbiri hakkında konuşan, başkaları ve medya üzerinden dolaylı mesaj gönderen değil; birlikte konuşan ve tutum takınan iki ülke olma” anlayışıyla hareket edilmesini kararlaştırdığı öğrenildi. “Birlikte tutum takınmaya” örnek olarak Ankara ve Berlin’in İdlib sorununa ilişkin benzer görüşü seslendirip, Almanya’nın bu konuda Türkiye’ye net ifadelerle destek vermesi ile ABD’nin Türkiye ve AB’ye yönelik ekonomik yaptırımlarına karşı takınılan ortak tavır gösterildi. Kaynaklar, bu görüş birliğinin Erdoğan’ın 28-29 Eylül’de Almanya’ya yapacağı resmi ziyarette daha da perçinleneceğini belirtti.