Almanya hükümeti AfD bağlantısına dikkat çekti

Güncelleme Tarihi:

Almanya hükümeti AfD bağlantısına dikkat çekti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2022 07:00

Başbakan Olaf Scholz, ‘Reichsbürger’ adlı örgüte baskınları değerlendirirken, ‘Suçlananlar arasında Federal Meclis’in eski bir AfD üyesinin olması elbette çok dikkat çekici ve çok kötü bir olay’ dedi.

Haberin Devamı

Almanya’da “Reichsbürger” (İmparatorluk Vatandaşları) olarak bilinen aşırı sağcıların darbe planları ihbarı üzerine yapılan operasyonların yankıları sürüyor. Başbakan Olaf Scholz da, olayın tedirgin edici olduğunu söyledi. Özellikle de “İmparatorluk Vatandaşları” ile sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) arasında bir bağ olduğu yönündeki gelişmelerin endişe verici olduğunu da belirtti. Federal Meclis eski milletvekili AfD’li Birgit Malsack-Winkemann’ın gözaltına alınanlar arasında bulunmasını da “çok dikkat çekici ve çok kötü bir olay” olarak değerlendirdi. Şansölye Scholz, “Girişilen operasyonlar bizim kendisini savunan bir devletimiz ve kendisini savunan bir demokrasimiz olduğunu göstermiştir. Alman güvenlik birimleri, hukuku yaralayıcı nitelikli her türlü girişime karşı koyacağını ortaya koymuştur” dedi.

Haberin Devamı

‘FAALİYETLERİ TAKİP EDİLSİN’

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Başkanı Lars Klingbeil da, darbe planında AfD eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann’ın yer aldığı şüphesiyle gözaltına alınması üzerine partinin faaliyetlerinin ülke genelinde izlenmesini gündeme getirdi. Klingbeil, “Yalnız parlamentolarda, mahkemelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında değil AfD’nin faaliyetleri her yerde her alanda izlenmeli” dedi. Yapılan operasyonların AfD’nin şiddete hazır aşırı sağcılarla sıkı işbirliği içinde olduklarını ortaya koyduğunu belirten SPD lideri, “AfD çok açık bir biçimde anayasa düşmanı bir partidir. Bu tutumunun bir sonucu olmalıdır” açıklamasında bulundu. Öte yandan 26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde Federal Meclis’e giremeyen ve Berlin Adalet Senatörlüğü istemediği halde mahkeme yoluyla yeniden Berlin Eyalet Mahkemesi’nde yargıç olarak göreve başlayan Birgit Malsack-Winkemann hakkında disiplin soruşturması açıldı. Sol Partili Berlin Adalet Senatörü Lenan Kreck’in, Malsack-Winkemann’ın görevden uzaklaştırılması için gereken girişimlerde bulunacağı açıklandı.

Almanya hükümeti AfD bağlantısına dikkat çekti

Haberin Devamı

AFD: OLAYLA İLİŞKİMİZ YOK

AfD, “İmparatorluk Vatandaşları” örgütü ile ilişkileri olmadığını açıkladı. AfD Eş Başkanları Alice Weidel ile Tino Chrupalla ortak bir açıklama yaparak, “Biz de vatandaşların çoğu gibi bu girişimi medyadan öğrendik. Böyle girişimleri kesinlikle reddediyoruz ve şiddetle kınıyoruz. Soruşturmaların sonuçlarını beklemek lazım. Biz ilgili makamlara güveniyor ve her şeyi çok açık bir biçimde ortaya koyacaklarına güveniyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!