Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Birliği’nin en önemli başarılarından biri olarak görülen ve iç sınırlarda kontrolsüz seyahate imkan veren Schengen’in mülteci göçü nedeniyle Almanya tarafından geçici olarak askıya alınması deprem etkisi yarattı. Schengen sisteminin ayakta kalıp kalmayacağının sorgulanmaya başlandığı bir dönemde AB’nin en büyük ülkesi Almanya’nın bu yönde bir adım atması domino etkisi riskini artırdı.
Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, Schengen kurallarının kendilerine bu hakkı verdiğini belirterek, “Almanya’nın yaptığını yapacağız. Geçici kontrolleri uygulayacağız. Başlangıç olarak önümüzdeki günler için geçerli olacak. Kontrollere mümkün olan en kısa sürede Avusturya-Macaristan sınırında başlayacağız” dedi. Mülteci sorununa yaklaşımı nedeniyle sıkça eleştirilen Slovakya, Macaristan ve Avusturya’yla olan sınırlarında güvenlik gücü sayısını artırırken İçişleri Bakanı Robert Kalinak alınan önlemlerin henüz Schengen’i askıya alan türden olmadığını vurguladı. Çek Cumhuriyeti de sınırlarındaki güvenliği artırdı. Bu ülkeler açısından bir sonraki adımın Schengen’i askıya almak olması bekleniyor.
GÖÇ NEDENİYLE İLK KEZ
Sistem, Schengen kurallarının yenilendiği 2013’ten bu yana yedinci kez askıya alınıyor. En son 2014’te Norveç terör tehdidi gerekçesiyle geçici olarak bu önleme başvurmuştu. Ancak ilk kez Almanya’nın kararıyla göç nedeniyle Schengen’in serbest dolaşım uygulaması askıya alınmış oluyor. Schengen Bölgesi’ndeki ülkeler kamu politikası ya da iç güvenlik açısından tehdit oluşturan öngörülemeyen durumlarda bu yöntemi devreye sokma hakkına sahip. AB kuralları, ilk etapta 10 günlük bir askıya almaya izin veriyor. Daha sonra bu süre AB Komisyonu tarafından iki haftalık yenilemelerle toplamda 2 aya kadar uzatılabiliyor. Alınan önlemler sadece Schengen’in iç sınırlarına yönelik olduğu için askı kararı alan ülkelere dış sınırlardan giriş yapacak kişiler için değişen bir durum söz konusu olmayacak ve bu kişiler her zaman olduğu gibi kontrollere tabi olmayı sürdürecek.
MACARİSTAN SINIRI KAPATTI
Slovakya İçişleri Bakanlığı da Avusturya ve Macaristan sınırında kontrollere başlayacaklarını duyurdu.
Polonya hükümeti de güvenlik durumu gerektirdiği takdirde sınır güvenlik kontrollerine başlayabileceklerini açıkladı.
Almanya'nın ardından Avusturya ve Slovakya’nın da sınır kontrollerine başlaması üzerine Macaristan, Sırbistan'dan gelen sığınmacıların ana geçiş noktasını kapattı.
TÜRKİYE LİSTEDE YOK
GÖÇ sorununun etkilerini hafifletme amaçlı önlemleri devreye sokmak için acil nitelikli bir toplantıda bir araya gelen AB içişleri bakanları, AB Komisyonu tarafından hazırlanan ve toplamda 160 bin mültecinin üye ülkelere bazı kriterler ışığında zorunlu dağıtımını hedefleyen önerinin detayları konusunda anlaşamadı. Bu konudaki karar 8 Ekim’e kaldı. Komisyon’un mülteciler için güvenli kaynak ülkeler listesinde almasını önerdiği Türkiye de ülkedeki son gelişmeler dikkate alınarak liste dışında bırakıldı. Bu Türkiye’den yapılacak sığınma başvurularının diğer ülkelerden gelenlerle eşit muameleye tutulacağı anlamı taşıyor. Türkiye’yi liste dışında bırakan AB, mülteciler ve göç konusunda Türkiye’yi öncelikli ortak olarak niteleyip ilgili çok sayıda alanda işbirliğini geliştirme kararı aldı.
CHARLİE HEBDO’YA AYLAN SUÇLAMASI
FRANSIZ mizah dergisi Charlie Hebdo’nun, Bodrum’da cansız bedeni kıyıya vuran ve mülteci krizinin sembolüne dönüşen Aylan Kürdi’yle ilgili karikatürleri büyük bir tartışma yarattı. İlk karikatürde Aylan Kürdi’nin ünlü fotoğrafı, yanı başında bir McDonald’s reklamıyla resmediliyor. Karikatürde “Amacına çok yakınlaşmıştı” yazılırken, McDonald’s reklamında da “Bir fiyatına iki çocuk menüsü” yazıyor. Bir diğer tartışma yaratan karikatürde ise İsa’ya benzeyen bir figürün üzerinde “Avrupa’nın Hıristiyan olduğunun kanıtı. Hıristiyanlar suyun üzerinde yürüyebilir, Müslüman çocuklar batar” yazılı. Sosyal medyada karikatürlere tepki yağarken, uluslararası Siyah Avukatlar Topluluğu, Charlie Hebdo’nun söz konusu karikatürlerini uluslararası mahkemelere taşımaya hazırlandığını açıkladı.