Güncelleme Tarihi:
Offenbach kentinde Sırp gençlerin saldırısı sonucu yaralanan ve kaldırıldığı hastanede Çarşamba günü beyin ölümü gerçekleşen Tuğçe Albayrak'ın dün doğum günüydü.
Tuğçe için doğum gününde nöbet tutulurken, genç kızın Almanya’da en büyük onur ödülü olan Federal Liyakat Nişanı ile onurlandırılması amacıyla da kampanya başlatıldı.
CUMHURBAŞKANI VERİYOR
Almanya’da Cumhurbaşkanı tarafından verilen Federal Liyakat Nişanı’na, 2009’da Dominik Brunner (50) layık görülmüştü. Brunner, Münih’te başkalarını korumaya çalıştığı için iki gencin saldırısına uğramış ve yaşamını yitirmişti.
GAUCK'TAN TAZİYE MESAJI
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Tuğçe Albayrak'ın ailesine taziye mesajı gönderdi. Tuğçe'nin, günlük hayatta birçoklarının görmezden geldiği bir olay karşısında medeni cesaret gösterdiğini, örnek bir davranış sergilediğini vurgulayan Gauck, "Bu korkunç saldırı karşısında ben de sayısız vatandaşımız gibi sarsıldım, dehşete düştüm. Tuğçe büyük bir saygıyı ve takdiri hak etmiştir. Tuğçe her zaman bizim için örnek bir kişilik olacak" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Gauck, gösterdiği cesaretten dolayı Tuğçe'ye müteşekkir olduklarını belirtirken, tüm Almanya'nın Tuğçe'nin ailesinin acılarını paylaştığını kaydetti. Gauck, Tuğçe'ye "Almanya Liyakat Nişanı" verilmesi için imza kampanyasının başlatıldığı change.org internet sitesine yazdığı mesajda da bu talebin incelemeye alındığı bilgisini verdi.
26 Kasım tarihinde başlatılan imza kampanyasına 3 gün içinde destek verenlerin sayısı 100 bini aştı.
ALMAN MEDYASINDAN BÜYÜK İLGİ
Devlet kanalları ARD, ZDF, Deutsche Welle, özel kanallar Pro7, Sat1, RTL, haber kanalı n-tv, hastanenin önünden canlı yayınlar yaparak Tuğçe ile ilgili bütün gelişmeleri ayrıntıları ile izleyicilerine aktardı. Aralarında Almanların da yer aldığı çok sayıda kişinin Tuğçe için sevgilerini gösterdiği ifade edilirken, toplananlar iki Alman kızı tacizden kurtardığı için, “Danke (Teşekkürler) Tuğçe” dövizleri açıp genç kızın fotoğrafının olduğu, “Seni seviyoruz” yazılı tişörtler giydi. Tuğçe Albayrak’ın yakınları da kurtarılan iki kızın ve restoranda bulunanların güvenlik güçlerine giderek olay ile ilgili detaylı ifade vermesini istedi.
Almanya'DA DEFNEDİLECEK
Albayrak ailesi adına gazetecilere açıklama yapan İsmail Erel, Tuğçe'nin yaşam destek ünitesinden çıkarılarak, organlarının alınmaya başladığını söyledi. Tuğçe, 18 yaşına girdiğinde “Ben bunu kesinlikle yapacağım” diyerek organ nakli kimliği almıştı.
Tuğçe, Almanya’da doğup büyüdüğü, okula gittiği yerde toprağa verilecek.
AİLESİNİN GURUR KAYNAĞI
Tuğçe’nin sağlık durumu ve aileyle ilgilenen Hessen Eyalet Milletvekili İsmail Tipi (CDU), Tuğçe’nin ve tüm acıya rağmen metanetli ailesinin bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı. Tipi, “O bir melek” dedi.
TEK KİŞİLİK HÜCREDE
TUĞÇE’ye yumruk atarak yere düşüp başını çarpmasına neden olan Sırp asıllı Sanel J. (18) cezaevinde tek kişilik bir hücrede tutuluyor. Yakınlarıyla ayda dört kere ve birer saat görüşmesine izin verilen Sanel J., resim ve gitar kursuna katılabiliyor.
Danimarka'da bıçaklanan kadın ve çocuğuna yardım eden Mesut ödüllendirildi