Almanya başaracak mı

Güncelleme Tarihi:

Almanya başaracak mı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2016 09:47

Almanya’ya mülteci akını birinci yılını doldurdu. Merkel, Macaristan’da yığılan mültecilere “Başaracağız” sözüyle bir yıl önce ülkesinin kapılarını açtı. Ancak “Başaracağız” sözü aradan geçen sürede, “Başarabilecek miyiz?” sorusuna dönüştü.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Merkel’in kapıları açmasıyla mülteciler Almanya’ya akın etti. Trenler, otobüslerle günde binlerce kişi Almanya’ya giriş yaptı. Hafta sonu bu sayı 10 binleri buldu. Kasım ayında Almanya’ya gelen mülteci sayısı 200 bine ulaştı. Almanya, Münih Garı’nda trenden inen mültecileri alkışlarla, “Hoş geldiniz” pankartlarıyla karşıladı. Başbakan Merkel’in 31 Ağustos 2015’te “Biz çok şey başardık. Bunu da başaracağız” sözleri tarihe geçti. Merkel, Cumhurbaşkanı Gauck, mülteci yurtlarını ziyaret ederek, destek verdi. Almanların mültecileri coşkuyla karşıladığı görüntüler, Başbakan Merkel’le mültecilerin selfie fotoğrafları tüm dünyaya yayıldı. Yabancı basın, “Almanlar mültecileri hoş geldin diye karşılıyor” başlıkları attı. Almanya tüm dünyadan alkış aldı. 

TERSİNE DÖNDÜ

Haberin Devamı

Almanya’daki hoş geldin kültürü uzun sürmedi. “Bu kadar mülteciyi alamayız, kim bu bize gelenler? Aralarında İslamcı teröristler de olabilir” tartışmaları başladı. Mültecilerin kurtarıcı anlamında “Merkel anne” dediği Başbakan Merkel, ülke içinde bir anda eleştirilerin hedefi oldu. Kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU), Merkel’in mülteci politikasına savaş açtı. Mülteci akını Almanya’da aşırı sağı güçlendirdi. Kendilerini Batı’nın İslamlaşmasına karşı Avrupalı Yurtseverler diye adlandıran aşırı sağ Pegida gösterilerine katılım zirve yaptı. Mülteci ve yabancı karşıtı parti AfD eyalet seçimlerinde sandıkta oy patlaması yaşadı.

ALMANYA’DA NE DEĞİŞTİ?

Mülteci akınıyla Almanya’da bir yıl içinde ne değişti? Mülteci akını Alman ekonomisine ve iş pazarına canlılık getirdi. Federal Göç Dairesi bu yılın sonuna kadar 4 bin 300 kişi daha istihdam edecek. Nüfus azalması nedeniyle kapanan sınıflar yeniden dolmaya başladı. Almanya 2016/2017 ders yılında 18 bin 242 öğretmen alacak. Bu sayıya anaokulu öğretmenleri ve sosyal pedagoglar dahil değil. Eyaletler bu yıl toplam 10 bin, gelecek yıl 11 bin civarında yeni polis memuru istihdam edecek. Dil ve uyum kursları, konutlar, güvenlik hizmeti sektörü mültecilerden önemli gelir sağlıyor. Alman ekonomisinin yılda 500 bin işgücü göçüne ihtiyacı var. Almanya işgücü ihtiyacını, emeklilik, sağlık kasalarındaki açığı mültecilerle kapatma imkanına kavuştu.
Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BamS) yaptırdığı ankete göre, Almanların yüzde 50’si Merkel’in “Başaracağız” sözüne inanıyor. Yüzde 45’i inanmıyor. Yüzde 52’si mülteci sorunun geçen yıl altından iyi kalkıldı diyor. Çok kötü diyenlerin oranı ise yüzde 44.

Haberin Devamı

TÜRKİYE BOZAR KORKUSU

Kapıların açılmasıyla Almanya’ya 1 milyonu aşkın mülteci geldi. Merkel, içine düştüğü mülteci krizinden çıkmak için Türkiye ve AB arasında imzalanan mülteci sözleşmesinin mimarı oldu. Bu sözleşmeyle mülteci akını bir anda kesildi. Ege Denizi’nde ölümler durdu. Ama tartışmalı mülteci sözleşmesinin her an sona erebileceği korkusu var. Türkiye, Avrupa’nın sözünü yerine getirmediği görüşünde.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ekim ayında Türkiye’ye vize serbestisi gelmezse, geri kabul anlaşmasını çekeceklerini söyledi. Avrupa, “Yeni bir göç dalgasına karşı B planımız yok” diyor.
Sözleşme biterse, yeni bir mülteci akını bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!