Alman yönetmen İstanbul'da defnedilecek

Güncelleme Tarihi:

Alman yönetmen İstanbulda defnedilecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2006 14:51

Almanyada Türk edebiyatına yönelik çalışmalarıyla tanınan eleştirmen ve belgesel yönetmeni Simone Sitte-Okan, vasiyeti üzerine İstanbul'da defnedilecek.

Haberin Devamı

Merkezi Köln'de bulunan Türkiye-Almanya Kültür Forumu, yaptığı açıklamada, yazarın naaşının vasiyeti üzerine Cuma günü Türkiye'ye gönderileceğini ve Cumartesi günü Ümraniye'de defnedileceğini bildirdi.

Süddeutsche Zeitung başta olmak üzere çeşitli Alman gazete ve dergilerinde edebiyat alanında eleştirileri yer alan, WDR, ARTE ve Deutsche Welle gibi radyo-televizyon istasyonları için çeşitli kültür programları hazırlayan Sitte-Okan, yakalandığı ölümsüz hastalıktan kurtulamayarak önceki gün hayata veda etti.

Sitte-Okan, 1993 yılında “Almanyadaki Siyasi Sığınmacılar” konulu radyo röportajıyla CIVIS Ödülüne, Türk-Yunan mübadelesini anlatan “Barış İçin Sürülenler” (ARTE 2004) belgeseliyle de 2004 Nürnberg Film Festivali Öngören Barış ve Demokrasi Ödülüne layık görülmüştü.

Haberin Devamı

Simone Sitte-Okan, Alman edebiyat çevrelerinde Yaşar Kemal uzmanı olarak isim yapan ve yazar üzerine en çok radyo ve TV programı hazırlayan eleştirmen olarak biliniyordu. Eşi Osman Okan ile birlikte ARTE ve WDR televizyonları için çektiği “Türk Edebiyatı” adlı diziden Nazım Hikmet, Yaşar Kemal ve Aziz Nesin belgeselleri, Almanya'da lise ve dengi okullarda ders birimi olarak işleniyor.

Onur Başkanlığını Yaşar Kemal ile Günter Grass'ın üstlendikleri Türkiye-Almanya Kültür Forumu ile Mikis Theodorakis ve Zülfü Livaneli'nin başkanlığındaki Türkiye Yunanistan Barış Girişimi-Avrupa'nın kurucu üyesi olan Simone Sitte-Okan, son yıllarda belgesel yönetmenliğinin yanı sıra farklı kökenden gençlere seslenen ve çeşitli ödüller alan "cafeterra.de" adlı internet portalının yöneticiliğini de üstlenmekteydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!