Alman Stern Dergisi: Kurnaz masum olmasına rağmen işkence gördü

Güncelleme Tarihi:

Alman Stern Dergisi: Kurnaz masum olmasına rağmen işkence gördü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2006 14:17

Alman Stern dergisi, ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssünde yaklaşık 5 yıl terör zanlısı olarak tutulduktan sonra serbest bırakılan Almanya'nın Bremen kentinde yaşayan Türk vatandaşı Murat Kurnaz'ın, masum olmasına rağmen yıllarca işkence gördüğünü ve sorgulandığını yazdı.

Haberin Devamı

Kurnaz, ilk kez bu dergiye yaptığı açıklamada, 1 Aralık 2001 tarihinde Pakistan'ın Peşaver kentinden Almanya'ya dönmeye hazırlanırken havaalanına giden otobüsten zorla indirilerek, Afganistan'daki gizli bir Amerikan hapishanesine götürüldüğünü ve burada özel Alman timinin askerleri tarafından da dövüldüğünü anlattı.

Kendisine, iki Alman askerinin kendisini görmek istediğinin söylendiğini ve hapishane önündeki bir kamyonun yanında, üzerinde küçük Alman bayrakları olan kamuflaj elbiseli iki asker tarafından dövüldüğünü belirten Kurnaz, kendisini dövenlerin "Biz kimiz biliyor musun? Biz Alman gücüyüz" dediklerini kaydetti.

Kurnaz'ın burada yaklaşık 2 ay tutulduktan sonra Guantanamo'ya götürüldüğü belirtilen haberde, Kurnaz'ın, burada Alman İstihbarat Teşkilatı (BND) ve Federal Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) görevlileri tarafından birkaç kez sorgulandığını söylediği ifade edildi.

Haberin Devamı

Haberde, BND ve BfV'nin o zamanki başkanlarının ise Federal Meclis Araştırma Komisyonunda verdikleri ifadelerde, Kurnaz'ı 2002 yılının Eylül ayında sadece bir kez ziyaret ettiklerini söyledikleri hatırlatıldı.

BND ve BfV uzmanlarının sonuçta Kurnaz'ın tamamen masum olduğuna karar verdikleri ve gizli bir raporda Kurnaz'ın hiçbir terör örgütüyle ilişkisi olmadığını belirttikleri, Amerikalı uzmanların da bu görüşe katıldıkları ifade edilen haberde, daha sonra Kurnaz'ın radikal dinci çevrelerde muhbir olarak kullanılmasına karar verildiği, ancak Alman hükumetinin bu planlara sıcak bakmadığı kaydedildi.

Amerikalıların, Kurnaz'ın Almanya'ya mı, yoksa Türkiye'ye mi gönderileceğini sormaları üzerine de dönemin BND Başkanı August Hanning'in 29 Ekim 2002 tarihinde Kurnaz'ın Almanya'ya girmesine izin verilmemesini istediği, bunun da Başbakanlık ve Federal İçişleri Bakanlığında onay gördüğü bildirildi.

Bu nedenle Kurnaz'ın söz konusu tarihten bu yana Guntanamo'da masum olmasına rağmen tutulduğu, işkence gördüğü ve sürekli sorgulandığı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!