Alman meclisinde Mağrip oylaması

Güncelleme Tarihi:

Alman meclisinde Mağrip oylaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 11:54

Federal mecliste yapılan oylamada Tunus, Cezayir ve Fas'ın 'güvenli menşe ülke' ilan edilmesini öngören yasa tasarısı kabul edildi. Ancak göçmen örgütleri karara tepkili.

Haberin Devamı

Alman meclisinde Mağrip oylaması

Federal Meclis bugünkü oturumunda Tunus, Fas ve Cezayir'in 'güvenli menşe ülkesi' ilan edilmesini öngören yasa tasarısını onayladı. 424 milletvekili "evet", 143 milletvekili "hayır" oyu kullanırken 3 milletvekili ise çekimser kaldı.

Tasarının yasalaşması için Eyalet Temsilciler Meclisi'nin de onayını alması gerekiyor. Eyalet Temsilciler Meclisi'nin yasayı haziran ayında gündemine alması bekleniyor.

Federal hükümet, güvenli menşe ülkesi ilan olan ülkelerin sayısını artırarak, söz konusu ülkelerden Almanya'ya gelen sığınmacıların işlemlerinin daha hızlı yürütülmesi ve gerektiği takdirde de geri gönderilebilmelerinin önünün açılmasını hedefliyor. Bu ülkelerin 'güvenli menşe ülkesi' ilan edilmesi halinde, iltica başvuruları daha hızlı işleme konulup ve 'gerekçesiz' olarak görülen durumlarda da başvurular reddedilebilecek.

"ANAYASAYA AYKIRI"

Ancak insan hakları ve göçmen örgütleri federal hükümetin planlarına tepkili. Örgütler, söz konusu ülkelere işkence, eşcinsellere yönelik ayrımcılık ve kadınların cinsel şiddetten yeterince korunmadığı suçlamasında bulunuyor.

Göçmen örgütü Pro Asyl, hükümetin planlarını eleştirerek, "İşkence yapılan, temel demokratik değerlerin hiçe sayıldığı ve insan haklarının ihlal edildiği ülkeler güvenli değildir" açıklamasını yaptı. Örgüt, Alman hükümetinin bu ülkelerdeki durumu olduğundan daha iyi göstermeye çalıştığını savundu. Pro Asyl, planlanan yasa tasarısının anayasaya da aykırı olduğunu iddia etti.

BAKAN PLANI SAVUNDU

Haberin Devamı

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise Rheinischen Post gazetesine yaptığı açıklamada planları savunarak, bunun 'mülteci politikasının önemli bir parçası' olduğunu ifade etti Bakan, bu ülkelerden Almanya'ya gelen sığınmacıların çoğunun 'iltica gerekçesi' oluşturmayan nedenlerden ötürü Almanya'ya geldiğini belirtti.


BAKMADAN GEÇME!