Alman Meclisi, askerlerinin İncirlik’teki görev süresini uzatıyor

Güncelleme Tarihi:

Alman Meclisi, askerlerinin İncirlik’teki görev süresini uzatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2016 10:50

Türkiye ile ilişkilerde yaşanan gerginlik nedeniyle, İncirlik Üssü’nde konuşlu tornadoları çekmeyi gündeme getiren Almanya, şimdi bu izni uzatmayı ve erken uyarı uçağı AWACS’larla genişletmeyi erkene çekti.

Haberin Devamı

TERÖR örgütü IŞİD’le mücadeleye destek amacıyla Alman tornado keşif uçakları ve askerlerinin İncirlik Üssü’nde konuşlanması için meclisin verdiği onay bu yıl sonu bitiyor. Uçak ve askerlerin İncirlik’te kalmaya devam etmesi için Alman Meclisi’nin süreyi uzatması gerekiyor.

Federal Meclis’in Ermeni soykırımı tasarısına tepki olarak Türkiye, Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nü ziyaretine izin vermedi. Alman hükümeti bunun üzerine onayı uzatmayıp tornadoları ve askerlerini çekmeyi gündeme getirdi. Yaklaşık dört ay süren krizin ardından Almanya, tasarının hukuki bir bağlayıcılığı olmadığını açıkladı. Türkiye de bunun üzerine Alman Savunma Komisyonu’nun geçen hafta İncirlik’i ziyaret etmesine yeşil ışık yaktı. Alman milletvekillerin 4-6 Ekim arasında İncirlik’i ziyaret etmesinin hemen ardından Alman hükümeti bu izni uzatmayı ve NATO’nun öngördüğü AWACS erken uyarı uçaklarıyla genişletmeyi erken tarihe çekti.

Haberin Devamı

BAKANLAR YAZILI BİLDİRDİ

İznin meclisin onayına aralık ayında sunulması planlanıyordu. Ancak bu tarih bir ay erkene alındı. Çarşamba günkü Bakanlar kurulu toplantısında meclisin onayına sunulacak metin karara bağlanacak. Dışişleri Bakanı Steinmeier ile Savunma Bakanı von der Leyen Grup Başkanlarına bu kararı yazılı bildirdi. Bakanlar kurulunun hazırladığı metin kasım ayında meclisin onayına sunulacak.

DAHA ÖNCE ONAYLAMIŞTI

Almanya’nın İncirlik Üssü’nde 6 tornado keşif uçağı ve burada görev yapan 250 civarında askeri bulunuyor. NATO, modern radar ve iletişim tekniğiyle donanımlı AWACS uçakların İncirlik’e yerleştirilmesini daha önce karara bağladı. Ancak bunun için Federal Meclis’in onayı gerekiyor. Federal Meclis ise onay için İncirlik ziyaretini şart koşuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!