Alman eyalet meclisinde 4 Türk

Güncelleme Tarihi:

Alman eyalet meclisinde 4 Türk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2007 13:30

Almanya'nın Bremen eyaletinde dün yapılan meclis seçimlerini, bir önceki seçimlere göre yüzde 5,5 oranında oy kaybetmesine rağmen yüzde 36,8 oranla Sosyal Demokrat Parti (SPD) kazandı.

Haberin Devamı

Önemli oy kaybına rağmen Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 25,7, Yeşiller yüzde 16,4, Sol Parti yüzde 8,4, Hür demokrat Parti (FDP) de yüzde 6 oranında oy aldı.

SPD eyalet meclisinde 33, CDU 23, Yeşiller 14, Sol Parti 7, FDP 5 milletvekilliği kazandı. Sadece Bremerhaven seçim bölgesinde oy barajını aşmayı başaran aşırı sağcı Alman Halk Birliği (DVU) de meclise bir milletvekili soktu.
Seçimlerde 4 Türk kökenli milletvekili adayı da eyalet meclisine girmeyi başardı. SPD'den Mustafa Güngör ve Emin Şükrü Şenkal, Birlik 90/Yeşiller Partisi'nden Mustafa Kemal Öztürk ve Sol Parti'den Şirvan Çakıcı eyalet milletvekili oldular.

Güngör, seçimlerden birinci parti olarak çıkma hedeflerine ulaştıklarını belirterek, “Öncelikle, demokrasinin temel unsuru olan seçim hakkını kullanmak gerekiyor. Bunu insanlara daha iyi bir şekilde anlatmalıyız. Ümit ediyorum ki, gelecekte siyaseti halkımıza daha iyi anlattığımız takdirde bu oranda da yükselme görülecektir. Özellikle aşırı sağ partilerin meclise girememesi için bu önemli” dedi.

Haberin Devamı

Kendi için sevinmesine rağmen, partisinin oy kaybına üzüldüğünü söyleyen Şenkal ise “SPD'nin kaybettiği oyların büyük çoğunluğu Sol Parti'ye gitti. Genelde SPD ve CDU gibi büyük partilerin koalisyonu, aşırı partileri, dolayısıyla Sol Parti'yi güçlendirmiştir. Bu normaldir. Burada yapacağımız, daha fazla oy kaybetmemek için Yeşiller ile koalisyona gitmektir” görüşünü dile getirdi.

Öztürk, bir önceki seçime göre oylarını yüzde 3,7 oranında artırdığı için seçimlerin asıl galibinin Yeşiller Partisi olduğunu ifade ederek, koalisyon üzerine konuşmanın henüz erken olduğunu, parti programları kapsamında özellikle göçmen politikasındaki çizgilerinden vazgeçmek istemediklerini söyledi. Mustafa Kemal Öztürk, 2011 yılından itibaren en az son 8 yılda Bremen'de yaşayan göçmenler için seçilme hakkı verilmesinin, partisinin hassasiyetle üzerinde durduğu bir konu olduğunu, sadece ortak noktalarda birleşebilecekleri bir partiyle koalisyona gidebileceklerini söyledi.

Sol Parti'den Çakıcı da, seçimde başarıyı yakalayabilmek için çok çalıştıklarını, bu nedenle sonucun kendileri için sürpriz olmadığını, Bremen'de hedeflerinin, parti programlarının yanı sıra ayrımcılık yapmadan göçmen politikasına ağırlık vermek olduğunu ifade etti. Bremen eyaletinde 12 yıldır devam eden SPD-CDU koalisyonunun bu seçim sonuçlarından sonra dağılması ve SPD'nin Yeşiller ile koalisyon oluşturması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!